Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τι να κάνεις αν πέσεις θύμα κλοπής
Αν σου κλέψουν το κινητό…
Το πρώτο βήμα είναι να δηλώσεις στην αστυνομία την απώλεια της συσκευής και τα χαρακτηριστικά της, για να σου χορηγηθεί ένα έγγραφο απώλειας-κλοπής. Με αυτό το έγγραφο, μπορείς να ζητήσεις από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας σου την απενεργοποίηση της συσκευής, ώστε να μην μπορεί ο κλέφτης να χρησιμοποιήσει τη συσκευή και τα δεδομένα σου. Ωστόσο, σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής σου (εμφανίζεται αν πληκτρολογήσεις *#06# ή στο πίσω μέρος της συσκευής. Άλλο μέτρο πρόληψης είναι να έχεις οθόνη κλειδώματος. Τα Android κινητά, με δεδομένη τη σύνδεσή σου στον google λογαριασμό σου, έχουν επιπλέον επιλογή «Βρες το κινητό μου», για τον εντοπισμό του στίγματος του κινητού, ενώ στα iphone, πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει την επιλογή Find my iPhone στο iCloud. Το στίγμα του κινητού εντοπίζεται, υπό την προϋπόθεση το κινητό να είναι ανοιχτό. Ανάλογη δουλειά κάνει και η εφαρμογή LookOut.

Αν σου κλέψουν την ταυτότητα…
Πρώτο βήμα και εδώ είναι η ενημέρωση της αστυνομίας, σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα. Εκεί, θα δηλώσεις την κλοπή της, θα ταυτοποιηθείς και θα λάβεις ένα χαρτί που θα έχει την ισχύ της ταυτότητας μέχρι την έκδοση νέας. Νέα ταυτότητα μπορείς να εκδώσεις μόνο στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγεται η κατοικία σου. Εκεί, θα πρέπει να έχεις μαζί σου δύο φωτογραφίες ταυτότητας, έναν μάρτυρα και το σχετικό χαρτόσημο (περί τα 9€) που θα λάβεις από ΚΕΠ (με το χαρτί της αστυνομίας και το ΑΦΜ σου) και θα πληρώσεις σε τράπεζα. Καλό είναι στην τράπεζα να δηλώσεις επίσης την απώλεια της ταυτότητας για να σου προτείνουν την κατάλληλη αντίδραση (ίσως χρειαστεί δέσμευση του λογαριασμού σου για ασφάλεια, μέχρι την έκδοση νέας ταυτότητας). Η ταυτότητα πλέον εκδίδεται άμεσα, επιτόπου στο αστυνομικό τμήμα. Θυμήσου, αφού βγάλεις καινούρια ταυτότητα, να ενημερώσεις τις ΔΕΚΟ, τον ασφαλιστικό σου φορέα και τις τράπεζες όπου διατηρείς λογαριασμούς για το νέο αριθμό ταυτότητας. Υποτίθεται ότι η εφορία ενημερώνεται αυτόματα για την αλλαγή, αλλά καλό θα είναι να το τσεκάρεις.

Αν σου κλέψουν τις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες…
Πρώτο βήμα είναι να τηλεφωνήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών της αντίστοιχης τράπεζας για να ακυρώσεις την κάρτα άμεσα. Θα πρέπει να παρακολουθήσεις την κίνηση του λογαριασμού σου για να ελέγξεις ότι δεν υπήρξε ύποπτη συναλλαγή στο διάστημα μεταξύ της απώλειας και της δήλωσης της απώλειας της κάρτας, ώστε να αιτηθείς γραπτώς στην τράπεζα την επιστροφή του ποσού. Στη συνέχεια, αρκεί να κάνεις αίτηση για νέα κάρτα που εκδίδεται συνήθως εντός ολίγων ημερών.

Αν σου κλέψουν το αυτοκίνητο…
Πρέπει να κινηθείς άμεσα: Κάνε μήνυση κατά αγνώστου δηλώνοντας την κλοπή στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα με την ταυτότητά σου, ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες και να λάβεις την σχετική βεβαίωση κλοπής ΙΧ. Ενημέρωσε τον ασφαλιστή/την ασφαλιστική εταιρία σου για την κλοπή: Εφόσον έχεις κάνει ασφάλεια για ολική κλοπή και το όχημα δεν βρεθεί σε τρεις μήνες, υποχρεούνται να σε αποζημιώσουν. Αν βρεθεί σε αυτό το διάστημα και το έχεις ασφαλίσει για μερική κλοπή, μπορείς να αποζημιωθείς για τυχόν υλικές φθορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!