Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρησιμοποιούν διαφορετικά την γλώσσα
Ένας στους τέσσερις ανθρώπους πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ψυχική τους υγεία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Κι αν είσαι τυχερός και δεν το αντιμετωπίσεις προσωπικά, σίγουρα κάποιος στο περιβάλλον σου θα το αντιμετωπίσει.
Σε αντίθεση με τις σωματικές ασθένειες, οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, αισθάνονται όλο και χειρότερα όσο βλέπουν ότι το πρόβλημα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Και έτσι χειροτερεύει και το πρόβλημά τους.
Οι ψυχικές ασθένειες έχουν χιλιάδες μορφές, ωστόσο για τους περισσότερους έχουν την μορφή της κατάθλιψης, με 1 στους 12 ανθρώπους να την έχουν βιώσει. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και βιώνουν τα συναισθήματά τους με ένταση. Μπορεί να κρατήσει για μήνες ή για χρόνια.
Η κατάθλιψη αλλάζει όλη την διάθεση του ανθρώπου. Και αυτό έχει επίπτωση σε όλα τα κομμάτια της ζωής του, όπως η όρεξη ή ο ύπνος. Ωστόσο αν στοχεύσεις σωστά, μπορείς να την καταπολεμήσεις.
Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν πώς ένας άνθρωπος με κατάθλιψη χρησιμοποιεί διαφορετικά την γλώσσα. Είναι κάτι που προσπαθούν να ανακαλύψουν εδώ και χρόνια. Και τα σημάδια που μας δίνει ίσως μας βοηθήσουν να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Πριν συμβεί οτιδήποτε ανεπανόρθωτο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Psychological Science» και αποκάλυψε πως υπάρχουν ορισμένες λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προβλέψουν την κατάθλιψη. Με την χρήση της τεχνολογίας, που πλέον έδωσε στους επιστήμονες την δυνατότητα να αναλύσουν μεγάλο αριθμό λέξεων, η χρονοβόρα διαδικασία των σημειώσεων με το χέρι, αποτελεί παρελθόν.
Οι επιστήμονες δεν ανέλυσαν μόνο μαγνητοσκοπημένες ομιλίες αλλά και το έργο διάσημων καλλιτεχνών, όπως του Kurt Cobain και της Sylvia Plath, δυο άνθρωποι που είχαν παλέψει με την κατάθλιψη και αυτοκτόνησαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρησιμοποιούν διαφορετικά την γλώσσα. Ανέλυσαν δυο γλωσσολογικά στοιχεία: το στυλ και το περιεχόμενο.Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν κατάθλιψη τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο λέξεις όπως μοναξιά, λύπη και μιζέρια καθώς και όλα τα παράγωγά τους. Επίσης, τείνουν να χρησιμοποιούν την αντωνυμία «εγώ», πολύ συχνότερα, όπως και το «ο εαυτός μου». Επειδή η κατάθλιψη μπορεί να απομονώσει τον άνθρωπο, αυτό δείχνει πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτούς να συσχετιστούν με άλλους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη χρησιμοποιούν επίσης και διαφορετικό στυλ στην χρήση της γλώσσας. Η γλώσσα τους είναι πιο απόλυτη και συμπεριλαμβάνει συχνότερα λέξεις όπως «πάντα» και «εντελώς».
Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να κάνει την ανάλυση πιο γρήγορη και πιο ευρεία και να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 300 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, με αύξηση της τάξης του 18% τα τελευταία 15 χρόνια. Η συνέχιση της συγκεκριμένης έρευνας λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντική.

 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!