Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018


Θεωρούνται προνομιούχοι και το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας: οι φοιτητές. Δεν είναι όμως όλα όπως φαίνονται. Σύμφωνα με έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Barmer, μεταξύ 2005 και 2016 οι ψυχικές ασθένειες των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών αυξήθηκαν κατά 38% από 1,4 εκατομμύρια σε 1,9 εκατομμύρια. Η σχετική έκθεση παρουσιάστηκε χθες στο Βερολίνο.
Πάνω από ένας στους έξι φοιτητές το 2015 υπέφερε από κάποια ψυχική ασθένεια ενώ 86.000 υπέφεραν από κατάθλιψη. Το ποσοστό μάλιστα των καταθλίψεων αυξήθηκε κατά 76%. Ένας στους τέσσερις νέους από τα συνολικά 7 εκατομμύρια νέων στη Γερμανία πάσχουν σήμερα από κάποια ψυχική ασθένεια.
Εν τω μεταξύ ακόμα και στις μέρες είναι πολλές οι προκαταλήψεις και οι μύθοι που αφορούν τις ψυχικές ασθένειες. Μια από τις πιο διαδεδομένες είναι ότι οι καταθλίψεις πλήττουν κυρίως ανθρώπους με αδύναμο χαρακτήρα.
Η κατάθλιψη πλήττει τους δυνατούς
Ακριβώς όμως το αντίθετο ισχύει, όπως λέει ο ψυχίατρος Γιόαχιμ Μπάουερ, ο οποίος έχει συγγράψει πολλά βιβλία πάνω στο θέμα της κατάθλιψης:
«Βάσει ερευνών γνωρίζουμε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη διατρέχουν οι άνθρωποι που πρέπει να αποδώσουν πολύ και που οι ίδιοι επίσης αναμένουν πολλά από τον εαυτό τους. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου καλούμαστε να αποδίδουμε όλο και περισσότερο σε ολοένα και συντομότερο χρονικό διάστημα. Η πίεση αυτή ενέχει όμως τον κίνδυνο να διαρραγεί το σύστημα απόδοσης που έχουμε μέσα μας και κυρίως στον εγκέφαλο, και αυτό δεν είναι άλλο από το σύστημα που μας δίνει κίνητρο και μας κινητοποιεί. Έτσι εάν αυτό το σύστημα πληγεί, τότε οδηγούμαστε σε αυτή την ασθένεια. Η κατάθλιψη δεν πλήττει τους αδύναμους αλλά μπορεί να πλήξει τους πάντες και προτιμά αυτούς που απαιτούν πολλά από τον εαυτό τους».
Και οι φοιτητές στις μέρες μας είναι μια τέτοια κατηγορία. Στη Γερμανία πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, το 28% αναζητά μετά από ένα ελαφρύ περιστατικό κατάθλιψης βοήθεια από κάποιον ειδικό. Αντίθετα τα βαρύτερα περιστατικά πολύ συχνά αποφεύγουν να επισκεφθούν έναν ειδικό. Δυσκολότερη είναι η κατάσταση για τους άνδρες, οι οποίοι επισκέπτονται σπανιότερα έναν ψυχίατρο ή έναν ψυχολόγο και αυτό γιατί το θεωρούν αδυναμία και έλλειψη ανδρισμού. Ακριβώς το αντίθετο όμως ισχύει και εδώ. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι απόδειξη δύναμης.
Τα στοιχεία της έρευνας της Barmer βασίζονται σε περίπου 8 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Οι έρευνες γίνονται κάθε χρόνο με διαφορετικό αντικείμενο. Τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία δαπανούν κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια ευρώ για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών σε νέους ανθρώπους. Το 71% αφορούν κατάθλιψη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!