Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018


Ενας νέος ιός που χτυπά τα ελάφια, σημαίνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα.
Ο ιός αυτός προκαλεί τα εξής στα ελάφια: Το ζώο θα αρχίσει να χάνει βάρος, θα σταματήσει να αλληλεπιδρά με τα άλλα ελάφια, θα σταματήσει να φοβάται τους ανθρώπους και μπορεί να αρχίσει να πίνει περισσότερο νερό, καθώς και να εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου. Κοιτά στο κενό ενώ πεθαίνει της πείνας, χωρίς να κάνει κάτι για αυτό, εξού και η ονομασία της ασθένειας ως «ελάφι-ζόμπι».
Εξ όσων γνωρίζουμε, όμως, κανένας άνθρωπος δεν έχει μολυνθεί ποτέ από τη νόσο, που προκαλείται από την εξάπλωση πρωτεϊνών που ονομάζονται «prions».
Ωστόσο, Καναδοί ερευνητές εξέφρασαν πρόσφατα τις ανησυχίες τους, ότι η ασθένεια θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους που τρώνε ελάφια ή ταράνδους, που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί.
Να σημειωθεί εδώ ότι μπορεί το ελάφι να μολυνθεί τώρα αλλά τα συμπτώμτα θα εμφανιστούν σε δύο χρόνια.
Τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης από έναν κλάδο της «Health Canada» δείχνουν ότι οι μακάκοι, τα πρωτεύοντα που έχουν περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα, μπορούν να ασθενήσουν, μετά από τακτική κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.
Εξαιτίας αυτού, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μεταδοθεί η ασθένεια στους ανθρώπους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Μια παράξενη ασθένεια
Οι ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτή την ασθένεια περίπου 50 χρόνια πριν στο Κολοράντο. Από τότε έχει αναφερθεί σε γειτονικά κράτη, σε όσους βρίσκονται κοντά στις Μεγάλες Λίμνες – συμπεριλαμβανομένου του Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν – και στον Καναδά.
Οι ασθένειες «Prion» είναι συνήθως θανατηφόρες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να προσαρμοστούν, ώστε να μολύνουν διάφορα είδη ζώων – συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και ανθρώπων. Δεν είναι, όμως, σαφής ο τρόπος που εξαπλώνονται και μεταλλάσσονται.
Μια παρόμοια εκδοχή της νόσου είναι αυτή των «τρελών αγελάδων», η οποία άρχισε να αποτελεί πρόβλημα, όταν τα βοοειδή έφαγαν οστεάλευρα από πρόβατα με νευροεκφυλιστική ασθένεια. Γρήγορα πήρε το δρόμο προς στην ανθρώπινη τροφή και προκάλεσε έναν νέο τύπο νόσου, ο οποίος προκαλεί ταχεία επιδείνωση του εγκεφάλου.
Ο Mark Zabel, ένας ανοσολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε στο Colorado Public Radio, ότι επειδή οι χρόνιες ασθένειες είναι κάτι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μπορεί να εξελίσσεται ταχέως, κάτι που μας οδηγεί στο να πιστέψουμε ότι είναι «μόνο θέμα χρόνου πριν εμφανιστεί ένα «prion» που να μπορεί να μολύνει έναν άνθρωπο.»
Προς το παρόν, εμπειρογνώμονες προτείνουν στους κυνηγούς ελαφιών στις πληγείσες περιοχές να πάρουν ένα δείγμα πριν ψήσουν το κρέας, και να το απορρίψουν αν βγει θετικό στην ασθένεια.
Πηγή: businessinsider

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!