Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Τι σχέση έχουν οι αγελάδες με τα ζελεδάκια και τα... μαχητικά τζετ;
Το κρέας των αγελάδων αποτελεί βασικό κρίκο στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου. Ωστόσο, μόνο το 60% μια αγελάδας χρησιμοποιείται ως τροφή και σερβίρεται στο τραπέζι μας με τη μορφή T-Bone, μοσχαρίσιας μπριζόλας, μπιφτεκιών ή κεφτέδων. Το υπόλοιπο 40% προορίζεται για χρήσεις που ούτε καν φαντάζονται οι περισσότεροι από εμάς.
Ποια προϊόντα κατασκευάζονται από αυτό το συμπαθές τετράποδο; Μερικά θα τα λέγαμε ως και... αναπάντεχα.
Το λίπος χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτού που ονομάζουμε ζωικό λίπος και χρησιμοποιείται σε κρέμες σώματος,  καλλυντικά, σαπούνια και οδοντόπαστες. Ή ως φυσικό λιπαντικό για την παρασκευή αντιψυκτικού, υγρών υδραυλικών φρένων, ακόμα και καυσίμων για κινητήρες μαχητικών τζετ ή ως βιοκαύσιμα για αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού.
Από τις αγελάδες οι επιστήμονες παίρνουν και συστατικά για φαρμακευτικά σκευάσματα που σώζουν ζωές, όπως η ινσουλίνη, καθώς η μοσχαρίσια ινσουλίνη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την ανθρώπινη. Οπότε το πάγκρεας των αγελάδων χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενέσεων ινσουλίνης για τους διαβητικούς.
Τα επινεφρίδιά τους χρησιμοποιούνται για την παρασκευή στεροειδών φαρμάκων. Οι χόνδροι για την παρασκευή φαρμάκων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και οι πνεύμονες ως αραιωτικά αίματος, όπως η ηπαρίνη.
Πέραν της φαρμακολογίας, οι αγελάδες βοηθούν και την πλαστική χειρουργική. Από αυτή παίρνουμε το κολλαγόνο.
Η ζελατίνη βγαίνει επίσης από τα οστά της αγελάδας και χρησιμοποιείται σε καραμέλες, ζελεδάκια και μαρμελάδες.
Σύμφωνα με το Business Insider, υπάρχουν περισσότερα από 727.000 αγροκτήματα βοοειδών στις ΗΠΑ όπου σφάζονται περίπου 30 εκατ. βοοειδή κάθε χρόνο. Ενώ σκεφτόμαστε συνήθως το κρέας που καταλήγει στη σχάρα, τα μέρη που απομένουν τελικά είναι  παρόντα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!