Πέμπτη 11 Μαΐου 2017


Η ζωή σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης στον αέρα, το νερό και το χώμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου 10%. Η σημαντικότερη επίδραση είναι στον καρκίνο του προστάτη.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer από ερευνητές του τμήματος School of Public Health του University of Illinois στο Σικάγο, με επικεφαλής την Jyotsna Jagai, επίκουρο καθηγήτρια περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας.
Η συσχέτιση της ρύπανσης με τον καρκίνο έχει εξεταστεί και σε προηγούμενες μελέτες, αρκετές εκ των οποίων εστίασαν σε συγκεκριμένες μορφές της νόσου. Στην παρούσα μελέτη, το θέμα ήταν ο συνολικός κίνδυνος.
Επίσης, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η γενετική μπορεί να αποτελεί αιτία για το 50% όλων των μορφών καρκίνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Οι ερευνητές εξέτασαν αμερικανικά δεδομένα για τα νέα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των ετών 2006 και 2010. Τα επίσημα στοιχεία για τον καρκίνο ήταν διαθέσιμα για το 85% των 3.142 κομητειών των ΗΠΑ. Η Jagai και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Ποιότητας του οργανισμού EPA, ο οποίος περιέχει πάνω από 200 περιβαλλοντικές μεταβλητές.

Σημαντική η αύξηση του προστάτη

Κατά μέσον όρο καταγράφηκαν 451 νέα κρούσματα καρκίνου ανά 100.000 πληθυσμού. Η διαφορά ήταν 38,5 κρούσματα ανά 100.000 μεταξύ των κομητειών με τη λιγότερη και την περισσότερη ρύπανση (στοιχεία προσαρμοσμένα ανά ηλικία). Η ισχυρότερη σύνδεση εμφανίστηκε στις αστικές περιοχές και αφορούσε την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τους πιο συχνούς καρκίνους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιο μολυσμένες κομητείες είχαν 10 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του προστάτη ανά 100.000 άνδρες και 4 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του μαστού ανά 100.000 γυναίκες, σε σύγκριση με τις πιο καθαρές κομητείες.
Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις οφείλονται στο ότι ο καρκίνος καθορίζεται κατά το ήμισυ από τα γονίδια και κατά το ήμισυ από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.
πηγή: healthyliving.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!