Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017


Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα ιδιαίτερα παχυντικό πρωινό γεύμα επί μόλις δύο ημέρες στη σειρά, υφίστανται αλλαγές στο αίμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν επτά νεαρές, υγιείς και φυσιολογικού σωματικού βάρους εθελόντριες, οι οποίες έφαγαν επί δύο ημέρες το κλασικό Αγγλικό πρωινό γεύμα που αποτελείται από τηγανητά αυγά με μπέικον, λουκάνικα, τυρί και τηγανίτες απόπατάτα (hash browns).

Το πρωινό αυτό τους παρείχε το σχεδόν 70% των θερμίδων που χρειάζεται καθημερινά η μέση γυναίκα, αφού έφθανε τις 1.000 έως 1.200 θερμίδες (κάθε τηγανητό αυγό, λ.χ., έχει 150 θερμίδες και κάθε φέτα τηγανητό μπέικον 110).

Για ευνόητους λόγους, μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων (οι 600 έως 700) προέρχονταν από λιπαρά.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν επίσης τις εθελόντριές τους σε αναλύσεις αίματος τόσο πριν από την κατανάλωση του γεύματος όσο και μετά. Η μεταγευματική αιμοληψία γινόταν ανά ώρα και επί έως 5 ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του φαγητού.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (EJCN), ενώ την πρώτη μέρα δεν υπήρχε πριν και μετά το φαγητό ιδιαίτερη διαφορά στα επίπεδα ορισμένων κυττάρων και χημικών ουσιών (βιοδείκτες) που σχετίζονται με τα καρδιολογικά προβλήματα, την δεύτερη ημέρα η διαφορά σε ορισμένα από αυτά ήταν απρόσμενη και καταστροφική.

Στην πραγματικότητα, σε οκτώ από τους 19 διαφορετικούς βιοδείκτες και κύτταρα που εξετάστηκαν, παρατήρησαν αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονταν από 31% έως και... 960% - αυξήσεις που τους έκαναν να γράψουν ότι «το μέγεθος των αλλαγών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν ήταν αναμενόμενο».

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και χρόνια ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οδηγεί σε συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες του σώματος και ιδιαιτέρως της καρδιάς. Ωστόσο έως τώρα όλοι πίστευαν ότι αυτό συμβαίνει μακροπρόθεσμα, σε βάθος μηνών ή και ετών.

Τα νέα ευρήματα, όμως, υποδηλώνουν ότι έπειτα από μόλις δύο ημέρες κραιπάλης, το καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει να υποφέρει.
Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τις δυνητικές αλλαγές σε επιλεγμένους βιοδείκτες και κύτταρα έπειτα από την κατανάλωση ενός πρωινού γεύματος με πάρα πολλά λίπη και θερμίδες.

Και προσθέτουν πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί επί πόσο καιρό διαρκούν αυτές οι αλλαγές, καθώς και ο αντίκτυπός τους στον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!