Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των προσώπων.
Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, ο εγκέφαλος επικεντρώνει την προσοχή του στα πρόσωπα και αναγνωρίζει την ταυτότητα αυτών με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια.
Μέχρι πρότινος, η ικανότητα της αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου άνηκε κατ’ αποκλειστικότητα στους ανθρώπους και πιθανώς στα πρωτεύοντα γενικότερα.
Παρόλο που έχει αποδειχθεί το γεγονός ότι τα πρόσωπα και η επαφή με τα μάτια παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων, αυτή είναι η πρώτη μελέτη η οποία μελετά τις ακριβείς κινήσεις των οφθαλμών στη διαδικασία αναγνώρισης ενός προσώπου.
Επικέντρωση στην αυθόρμητη συμπεριφορά του σκύλου
Για να ελεγχθεί η ικανότητα διάκρισης διαφορετικών προσώπων, οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Outi Vainio από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξέτασαν την αυθόρμητη συμπεριφορά 31 σκύλων (23 κατοικίδιων και 8 από καταφύγια) όταν αυτά αντίκριζαν φωτογραφίες.
Τα κύρια ερωτήματα στα οποία έπρεπε να δοθεί απάντηση ήταν εάν οι σκύλοι ήταν ικανοί να διακρίνουν τα πρόσωπα από τις φωτογραφίες καθώς επίσης και αν αντιδρούν διαφορετικά όταν βλέπουν ένα οικείο και ένα ξένο πρόσωπο.
Οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να ξαπλώνουν ακίνητοι κατά την παρουσίαση των φωτογραφιών και να εκτελούν τη διαδικασία ανεξάρτητα ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές φαινόταν να απολαμβάνουν τη διαδικασία, αφού ήταν πολύ πρόθυμοι στο να συμμετέχουν.
Οι κινήσεις των ματιών τους καταγράφονταν ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες προσώπων από οικείους ανθρώπους και σκύλους (π.χ. του ιδιοκτήτη και ενός σκύλου από την ίδια οικογένεια) οι οποίες απεικονίζονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή.
Στη συνέχεια, κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους όταν αντίκριζαν άγνωστα πρόσωπα ανθρώπων και σκύλων και τις σύγκριναν μεταξύ τους.
Οι σκύλοι προτιμούσαν πρόσωπα από οικείους σκύλους
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι σκύλοι ήταν ικανοί να αντιλαμβάνονται τα πρόσωπα στις φωτογραφίες.
Επιπλέον, κοιτούσαν για περισσότερο χρόνο φωτογραφίες με σκύλους παρά με ανθρώπους, ανεξαρτήτως εάν τα πρόσωπα τους ήταν οικεία ή όχι.
Αυτό αντιστοιχεί με το αποτέλεσμα μιας προηγούμενης μελέτης της ομάδας του καθηγητή, το οποίο έλεγε ότι οι σκύλοι δείχνουν την προτίμηση τους σε φωτογραφίες που απεικονίζουν σκύλους δηλαδή άτομα του ίδιου είδους.
Τα αποτελέσματα επίσης φανερώνουν ότι κυρίως οι κατοικίδιοι σκύλοι και λιγότερο οι σκύλοι από τα καταφύγια επικεντρωνόντουσαν πιο συχνά στα οικεία πρόσωπα και στα μάτια παρά στα ξένα πρόσωπα (εξέταζαν τα οικεία πρόσωπα με περισσότερη λεπτομέρεια).
Συνοψίζοντας, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά των σκύλων δεν εξαρτάται μόνο από τα φυσικά χαρακτηριστικά των προσώπων που απεικονίζονται σε μία φωτογραφία, αλλά και από τις πληροφορίες που αντλούν από αυτήν καθώς επίσης και από τη σημασιολογική της έννοια.
Οι σκύλοι είναι ικανοί να διακρίνουν πρόσωπα σε μία εικόνα και να ξεχωρίσουν τα οικεία από τα ξένα πρόσωπα. Φαίνεται λοιπόν να έχουν ικανότητες αναγνώρισης προσώπων παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.
ΠΗΓΗ: petsonly.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου