Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017


Το φρούτο της καλοτυχίας, είναι ένας όμορφος και πολύ θρεπτικό καρπός που γεννιέται το φθινόπωρο..

Σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας, αιωνιότητας και πλούσιο σε βιταμίνες, αφού λέγεται πως ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο, με μεγάλα άνθη, συνήθως κόκκινα και σπανιότερα λευκά.
Εκτός από πολύ νόστιμο και υγειϊνό φρούτο, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, το ρόδι φέρνει τύχη και γούρι στο σπιτικό των οικογενειών..
Κάθε Πρωτοχρονιά, οι νοικοκυραίοι κρεμάνε ρόδια σαν γιορτινά στολίδια, αλλά σπάνε και ένα (για να σπάσει και η ατυχία) στην πόρτα του σπιτιού τους, λέγοντας έτσι πως η νέα χρονιά θα είναι τυχερή και θα φέρει τόσα αγαθά, όσες είναι και οι μπάλες του ροδιού..
Το έθιμο του σπασίματος του ροδιού ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, όμως σίγουρα το σπάσιμό του, ισοδυναμεί τύχη και ευημερία σε κάθε σπιτικό..
Σε κάποιες περιοχές τη χώρας μας, το ρόδι το σπάνε μόλις λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, ενώ αφού βγουν όλοι έξω από το σπίτι, ο νοικοκύρης σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπαίνουν μέσα με το δεξί!!
Σε κάποια άλλα μέρη, η παράδοση θέλει τους χωριανούς να πηγαίνουν στη Θεία λειτουργία μαζί με το ρόδι.
Μετά τη Λειτουργία και αφού ευλογηθεί, το σπάνε..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!