Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Δουλειά στα όρθια ή καθιστική εργασία; Από τι κινδυνεύετε περισσότερο
Παρά τη δαιμονοποίηση της παρατεταμένης καθιστικής εργασίας, νέα έρευνα έρχεται να ενοχοποιήσει και την παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά, που, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να προκαλέσει  καρδιοπάθειες.
Η καθιστική εργασία συνδέεται με καρκίνο, διαβήτη Τύπου 2 και γρήγορη γήρανση. Θεωρείται ως ως η νέα μορφή... καπνίσματος  αφού προκαλεί τα ίδια δεινά στον οργανισμό, όπως έδειχνε περσινή έρευνα. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Δελτίο Επιδημιολογίας έρχεται να δείξει ότι και η παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά μπορεί να μας βλάψει εξίσου. Συγκεκριμένα, όποιος εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος κινδυνεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.
kathh
Στην έρευνα που διήρκεσε 12 χρόνια συμμετείχαν 7.000 άτομα σε Οντάριο και Καναδά και βρέθηκε ότι όσοι εργάζονται όρθιοι κινδυνεύουν δυο φορές από εκείνους που περνούν τη μέρα καθήμενοι. Αυτό συμβαίνει γιατί με την όρθια στάση αυξάνεται η πίεση στις φλέβες και ενισχύεται το  οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επισης συνδέεται με τους χρόνιους πόνους της πλάτης και τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες στα πόδια.
paina
Η έρευνα υποδεικνύει στους εργοδότες να επικεντρωθούν σε προγράμματα ευεξίας που θα απευθύνονται σε όσους εργάζονται όρθιοι επί ώρες, ακριβώς προτείνεται και για τους καπνιστές.
Για όσους δεν μπορούν να αποφύγουν να παραμείνουν στη δουλειά, συνιστά να τεντώνονται τακτικά για να διευκολύνουν τη λειτουργία των μυώνων.
Εν κατακλείδι, αφού οι δυο μελέτες υποδηλώνουν ότι τόσο οι καθήμενοι, όσο και οι όρθιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν,  ίσως η λύση είναι να εναλλάσσονται μεταξύ τους (εάν φυσικά το επιτρέπει το αφεντικό).
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!