Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017


H διδακτορική διατριβή που έγραψε το 1966 ο 24χρονος, τότε, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ, είναι πλέον διαθέσιμη για «κατέβασμα» από το διαδίκτυο, μέσω του ηλεκτρονικού αποθετηρίου Apollo.
Και παρόλο που πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την «ιστορική» -σύμφωνα με το πανεπιστήμιο- μελέτη, πιθανότατα είναι λίγοι εκείνοι που θα μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως το περιεχόμενό της. Σε κάθε περίπτωση, ο Χόκινγκ, ίσως ο διασημότερος επιστήμονας του κόσμου ελπίζει πως με την απόφασή του να μοιραστεί το έργο του, θα δώσει το παράδειγμα και σε άλλους συναδέλφους του, να κάνουν το ίδιο.
«Δίνοντας ανοικτή πρόσβαση στη διατριβή για το PhD μου, ελπίζω να εμπνεύσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κοιτάξουν ψηλά στα αστέρια και όχι χαμηλά στα πόδια τους, να αναρωτηθούν για τη θέση μας στο σύμπαν και να προσπαθήσουν να το κατανοήσουν. Ο καθένας οπουδήποτε στον κόσμο θα πρέπει να έχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά επίσης στην έρευνα κάθε μεγάλου και διερευνητικού νου σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός, πως η διατριβή του αποτελεί πλέον το δημοφιλέστερο κείμενο, το οποίο έχει την μεγαλύτερη ζήτηση για «κατέβασμα» από το ηλεκτρονικό αποθετήριό του ανοικτής πρόσβασης έδωσε φυσικά μεγάλη χαρά στον Χόκινγκ, ο οποίος, σύμφωνα και με την ιστοσελίδα της Guardian δήλωσε: «Κάθε γενιά στηρίζεται στους ώμους εκείνων που προηγήθηκαν, όπως εγώ ως νεαρός διδακτορικός φοιτητής στο Κέιμπριτζ εμπνεύσθηκα από το έργο του Ισαάκ Νεύτωνα, του Τζέημς Κλερκ Μάξγουελ και του ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν. Είναι θαυμάσιο που ακούω ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να ‘κατεβάσουν’ τη διατριβή μου και ελπίζω να μην απογοητευθούν τώρα που επιτέλους έχουν πρόσβαση σε αυτήν».
Ο Χόκινγκ σπούδασε φυσικομαθηματικά στην Οξφόρδη παρά την επιθυμία του πατέρα του να γίνει γιατρός, διετέλεσε καθηγητής μαθηματικών του Κέιμπριτζ από το 1979 έως το 2009 (στην ίδια έδρα που κάποτε κατείχε ο Νεύτων) και μέχρι σήμερα διατηρεί ένα γραφείο στο πανεπιστήμιο.
Μετά και από την επιτυχία του εγχειρήματος, οι υπεύθυνοι στο Κέμπριτζ προτίθεται σκοπεύουν να προτρέψουν όλους τους πρώην καθηγητές της ακαδημαϊκής κοινότητας -μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 98 νομπελίστες– να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χόκινγκ.
Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ διαθέτει περίπου οκτώ εκατομμύρια βιβλία και περιοδικά, καθώς κι ένα εκατομμύριο χάρτες, που συνολικά καταλαμβάνουν ράφια μήκους 125 μιλίων, τα οποία κάθε χρόνο επεκτείνονται. Το ηλεκτρονικό αποθετήριο Apollo (Απόλλων) περιλαμβάνει 15.000 άρθρα ερευνητών και 2.400 διδακτορικές διατριβές.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / The Guardian

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!