Παρασκευή 7 Απριλίου 2017


Κάθε 1η και 15η του μήνα ακόμη και μέσα από τη φυλακή συνέχιζε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι να λαμβάνει μέρος του μισθού του από το δήμο Θεσσαλονίκης ο πρωταγωνιστής της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ Παναγιώτης Σαξώνης.
Ο κεντρικός δήμος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει από τον επίορκο πρώην ταμία του, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών και έξι μηνών, να επιστρέψει τα χρήματα που του καταβλήθηκαν σε μισθοδοσία για την περίοδο κατά την οποία είχε τεθεί σε αργία, πριν από την οριστική απόλυσή του.
Ωστόσο, παρότι ο Παναγιώτης Σαξώνης πληρωνόταν, ενώ βρισκόταν σε αργία, για επτά ολόκληρα χρόνια, θα κληθεί να επιστρέψει στα δημοτικά ταμεία το ποσό των μόλις 3.619,61 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στις απολαβές του για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τη 12η Αυγούστου του 2016.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του δήμου Θεσσαλονίκης αυτό είναι το ποσό που μπορεί να διεκδικηθεί, καθώς οι διατάξεις του ν. 4354/2015, που ορίζουν ότι, «σε περίπτωση που επιβληθεί η ποινή της απόλυσης, οι αποδοχές που καταβλήθηκαν σε αυτόν κατά το διάστημα της αργίας αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες» τέθηκαν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016.
Ιστορία διοικητικής τρέλας
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης, για την οποία έχει κριθεί ένοχος και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2008. Υπό το βάρος των αποκαλύψεων ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υποχρεώθηκε τότε να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε ο Παναγιώτης Σαξώνης να τεθεί σε αργία.
Έστω και έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε και στις 26 Μαΐου 2009 επέβαλε στον Παναγιώτη Σαξώνη την ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά του. Η απόλυση του εν λόγω υπαλλήλου επικυρώθηκε με την απόφαση 50/495/3636/16.06.2009, η οποία φέρει την υπογραφή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Η μισθοδοσία του ωστόσο δεν είχε διακοπεί, καθώς ο Παναγιώτης Σαξώνης είχε ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία παυόταν από τα καθήκοντά του στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Παρότι το δευτεροβάθμιο συμβούλιο συστάθηκε ως θεσμός, με σκοπό να συντμηθούν οι χρόνοι εκδίκασης ανάλογων υποθέσεων, που κατά το παρελθόν αντιμετωπίζονταν με τεράστιες καθυστερήσεις στις δικαστικές αίθουσες, εν τούτοις η προσφυγή του Παναγιώτη Σαξώνη σε δεύτερο βαθμό εξετάστηκε έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε το Μάιο του 2014 ότι και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών επικύρωσε την απόφαση για την οριστική παύση του Παναγιώτη Σαξώνη από τα καθήκοντά του.
Ακόμη όμως κι έπειτα από την κρίση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ήταν σε θέση να διακόψει την καταβολή μέρους της μισθοδοσίας στον Παναγιώτη Σαξώνη. Κι αυτό διότι ο πρώην δημοτικός ταμίας είχε προσβάλει και αυτήν την απόφαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η υπαλληλική σχέση του Παναγιώτη Σαξώνη με το δήμο Θεσσαλονίκης λύθηκε αυτοδικαίως με απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 12.08.2016.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που βρισκόταν σε ισχύ κατά το διάστημα από το 2009, οπότε τον απέλυσε, μέχρι και την άνοιξη του 2012 ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν υποχρεωμένος να καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του Παναγιώτη Σαξώνη το 50% του μισθού του. Στην πορεία ελέω μνημονίου τα ποσά που του καταβάλλονταν μειώθηκαν στο 25% του μισθού του.
Ζητούνται πίσω 224.600 ευρώ από υπάλληλο με πλαστό πτυχίο
Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξάλλου προτίθεται να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να του επιστραφεί το συνολικό ποσό των 224.622,87 ευρώ από πρώην δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι είχε προσληφθεί με πλαστό τίτλο σπουδών έπειτα από σχετικό έγγραφο του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις αποδοχές του εν λόγω υπαλλήλου για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2002 μέχρι και το Νοέμβριο του 2014. Ο διορισμός του συγκεκριμένου ατόμου ανακλήθηκε ως μη νόμιμος με απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης με ημερομηνία 14.7.2014.
Πηγή: makthes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!