Τετάρτη 26 Απριλίου 2017


Το καθημερινό περπάτημα και η ποδηλασία παρέχουν τόσο πολλά οφέλη στην υγεία, ώστε υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία και σε ετήσια βάση κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους το AIDS και η ελονοσία μαζί, όπως είχαν ανακοινώσει πέρυσι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ωστόσο η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και του Πανεπιστημίου EastAnglia, έδειξε ότι ακόμα και στις πόλεις με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι σωτήρια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά μαθηματικά μοντέλα για να συγκρίνουν τους κινδύνους και τα οφέλη από διάφορα είδη φυσικής δραστηριότητας σε διάφορα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά τον κόσμο, για να εξακριβώσουν εάν η άσκηση σε πνιγηρές συνθήκες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμα και στις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου θα έπρεπε κανείς να κάνει ποδήλατο ή να περπατάει με τις ώρες, πριν υπερκαλύψουν οι δυνητικοί κίνδυνοι τα οφέλη της άσκησης.

Στην πραγματικότητα, σε μία αστική περιοχή με μέση ατμοσφαιρική ρύπανση, η υγεία αρχίζει να επηρεάζεται αρνητικά μετά από 7 ώρες ποδηλασίας ή από 16 ώρες περπάτημα.

«Ακόμα και στο Δελχί, που είναι μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου (τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι δεκαπλάσια από αυτά στο Λονδίνο) θα πρέπει κανείς να κάνει ποδήλατο επί περισσότερο από 5 ώρες την εβδομάδα, πριν οι κίνδυνοι της ρύπανσης υπερκεράσουν τα οφέλη της άσκησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρκο Ταϊνιο, από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Όπως γράφουν ο δρ Ταϊνιο και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Preventive Medicine», η συστηματική φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να αυξήσει τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας είναι να χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του ποδήλατο ή να πηγαίνει στις δουλειές του με τα πόδια.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις δυνητικές επιπτώσεις από το περπάτημα και την ποδηλασία σε αστικά περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων - και αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο διερεύνησε η παρούσα μελέτη.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!