Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017


Πρόστιμα σε πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και και 1 εκατ. ιδιοκτήτες μοτοσικλετών που τα κινούν παράνομα χωρίς ασφάλεια αλλά και χωρίς να τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ αναμένεται να αποσταλούν άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής διασταύρωσης έστω και με διετή καθυστέρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ειδήσεων» οι πρώτοι που θα λάβουν τα ειδοποιητήρια θα είναι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η/1/1996 καθώς οι κάτοχοι παλαιότερων οχημάτων φαίνεται πως στάθηκαν τυχεροί και θα καθυστερήσει η αποστολή των προστίμων.
Ειδικότερα η ηλεκτρονική διασταύρωση σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν την 1η/1/1995 δεν κατέστη εφικτή καθώς το σύστημα «έβλεπε» ότι κυκλοφορούν ακόμη πολλά αυτοκίνητα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει τη δεκαετία του ’60, του ’70, του ’80 και του ’90 ενώ στην πραγματικότητα έχουν καταστραφεί. Ο λόγος της αδυναμίας του συστήματος έχει να κάνει με το γεγονός πως όλες οι μεταβολές γίνονταν χειρόγραφα τότε και δεν υπάρχουν online στοιχεία.
«Η ηλεκτρονική διασταύρωση είναι γεγονός, θεσμοθετήθηκε το 2015 και σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες το ΥΜΕ βρίσκεται σε θέση πλέον να παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων τα πρώτα αποτελέσματα ανέλεγκτων οχημάτων ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.
Σημειώνεται ότι οι έως σήμερα εκτιμήσεις για τα ανέλεγκτα οχήματα αφορούν σε πάνω από 1,2 εκ. οχήματα και 1 εκατ. μοτοσικλέτες. Επίσης μια άλλη αδυναμία που παραμένει μη θεραπεύσιμη όσο αργεί η ηλεκτρονική διασταύρωσή είναι η έκδοση και διακίνηση πλαστών δελτίων ΚΤΕΟ από επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται έως και σήμερα την αδυναμία ταυτοποίησης των δελτίων από τα όργανα της Τροχαίας.
Σε κάθε περίπτωση η χώρας μας παραμένει με αρνητική πρωτιά στους νεκρούς από τροχαία και παράλληλα συνεχίζει να χάνει και σημαντικά έσοδα από παράβολα ΦΠΑ, τέλη κλπ τα οποία ξεπερνούν τα 200 εκατ ευρώ. τον χρόνο λόγω αποχής του 50% του κυκλοφορούν στόλου από τη διαδικασία ΚΤΕΟ» τονίζει στις Ειδήσεις ο Κωνσταντίνος Βήκας πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.
Αυξάνεται η «αποχή» από τα ΚΤΕΟ
Κάθε χρόνο θα έπρεπε να πραγματοποιούνταν περίπου 2,5 εκατ. έλεγχοι ΚΤΕΟ σε αυτοκίνητα, περίπου 650.000 έλεγχοι σε φορτηγά και περίπου 800.000 έλεγχοι σε μοτοσυκλέτες.
Αντ’ αυτού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μόλις 1,2 εκατ. έλεγχοι σε αυτοκίνητα με αποτέλεσμα μόλις το 50% των αυτοκινήτων να περνά από τον καθιερωμένο τεχνικό έλεγχο, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνονται και οι έλεγχοι στα φορτηγά.
Στα δίκυκλα αντίθετα επικρατεί ένας χάος και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να ορίσει τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιούνται…
Ωστόσο το άκρως ανησυχητικό είναι ήδη από τους πρώτους μήνες του 2017 καταγράφεται επιπλέον αύξηση 10% στην «αποχή» των ιδιοκτητών αυτοκινήτων από τα ΚΤΕΟ!
Τα πρόστιμα
Ο παραλήπτης του ειδοποιητηρίου για ανασφάλιστο όχημα έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας το επιπλέον παράβολο 250 ευρώ.
Αν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει:
– Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
– Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
– Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
– Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.
Όσον αφορά στα πρόστιμα για μη έλεγχο ΚΤΕΟ ορίζονται σε 150 ευρώ μέσω Taxisnet ενώ σε περίπτωση που πέσει κάποιος στην «τσιμπίδα» της Τροχαίας το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 50 ευρώ στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.
Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.
Ανενεργή η Κάρτα Ελέγχου Θορύβου στα δίκυκλα
Τα ΚΤΕΟ όλης της χώρας έχουν ολοκληρώσει εδώ και 6 χρόνια τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό ώστε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι Θορύβου στα δίκυκλα αλλά το κράτος φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη.
Μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει και πρόστιμα 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν την Κάρτα Ελέγχου Θορύβου!
Πηγή: εφημερίδα «Ειδήσεις»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!