Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Τα πιο αστεία συνθήματα των ελληνικών γηπέδωνΣτα γήπεδα της Ελλάδας οι οπαδοί βγάζουν σχεδόν πάντα τα απωθημένα τους προς τους παίκτες (ή τους… συγγενείς των παικτών) της αντίπαλης ομάδας. Κάποιες φορές τα συνθήματα είναι απλά κάφρικα.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως, η πρωτοτυπία και η ευρηματικότητα των… συγγραφέων είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή.

Θυμόμαστε μερικά από τα πιο αστεία και πρωτότυπα συνθήματα που ακούστηκαν – και ακούγονται- στα ελληνικά γήπεδα (ή και έξω από αυτά).

* Εποχή λειψυδρίας στην Αττική και ο Ολυμπιακός παίζει στη Λάρισα. Οι Λαρισαίοι για να πικάρουν τους παίκτες του Λιμανιού φωνάζουν «Ρε δεν έχετε νερό, τι σκατά θα κάνετε όλοι θα πεθάνετε». Άμεση απάντηση από την θύρα των Ολυμπιακών, η οποία αδειάζοντας εμφιαλωμένα μπουκάλια και πετώντας τα στο κουλουάρ απαντά: «Νερό, νερό, νερό το γαμημένο, τις μάνες σας γαμ**με με εμφιαλωμένο».

* Στα Μέσα των 90s, η εκπομπή του Χαρδαβέλα ψάχνει μια φανατική οπαδό του Παναθηναϊκού, η οποία έφυγε από το σπίτι της στην Αθήνα. Η κοπέλα βρίσκεται στη Ρόδο, εν τέλει, να δουλεύει σε οίκο ανοχής. Λίγες μέρες μετά, στο ντέρμπι των αιωνίων οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού φωνάζουν: «Ψάξε τους βαζέλες στα μπουρδέλα, Χαρδαβέλα, Χαρδαβέλα»

* Στον τελικό του 2001 στη Νέα Φιλαδέλφια, ο ΠΑΟΚ αναμετράται με τον Ολυμπιακό (4-2) και ο Γιώτης Εγκωμίτης του ΠΑΟΚ σκοράρει. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εμπνεόμενοι από την μεγάλη μύτη του ποδοσφαιριστή φωνάζουν «Γ***σες τον γαύρο με την μύτη, Εγκωμίτη, Εγκωμίτη».



* Το 1998 ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης είχε επιμεληθεί την έκδοση ενός λεξικού στο οποίο το λήμμα «Βούλγαρος» οριζόταν ως «αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί», αλλά και «ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του ΠΑΟΚ). Η δεύτερη ερμηνεία προφανώς ενόχλησε τους κατοίκους της πόλης και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Το Πρωτοδικείο διέταξε την απάλειψη του όρου από κάθε αντίτυπο του λεξικού, όμως οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν ξέχασαν την… συνεισφορά του συγγραφέα: «Μπαμπινιώτη ευχαριστώ, που έβγαλες το λεξικό, θα το φωνάζω δυνατά, ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΙΜΑ!».

* Την πρώτη φορά που ο Άρης είχε πέσει στην Β’ Εθνική, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είχαν βγάλει το πονεμένο σύνθημα «Μάνα γιατί με γέννησες, και μ’έκανες σκουλήκι, στα Τρίκαλα να σέρνομαι και να με τρων’ οι Λύκοι». (σημ. ομάδα της Β’ Εθνικής ΗΛΤΕΞ Λύκοι και "σκουλήκια" λένε οι του ΠΑΟΚ τους αρειανούς).

*  Το 1987, στον αγώνα Λάρισας – Παναθηναϊκού, ο παίκτης της Λάρισας Τσίγκοφ πιάνεται «ντοπέ» με το αναβολικό κοδεΐνη και η πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών το 1988 όταν και «σκάει» η υπόθεση. Οι Λαρισαίοι βγαίνουν στους δρόμους και καίνε λάστιχα σε οδοφράγματα, η απόφαση αναιρείται εν τέλει και ενάμιση μήνα μετά τις κινητοποιήσεις η ΑΕΛ κατακτά και μαθηματικά τον τίτλο μια αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Στον χαμό του Αλκαζάρ ακούγεται τότε το σύνθημα «Τσίγκοφ, κατούρα, να γίνουμε μαστούρα».



* Το 2002 ο Ολυμπιακός αποκλείεται από την Ευρώπη, και φυσικά οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν το αφήνουν ασχολίαστο από την κερκίδα. Κάνοντας αναφορά στη μεγάλη τηλε-μαγείρισσα της εποχής φωνάζουν: «Ούτε MEGA ούτε UEFA, στον ΑΝΤ1 για να βλέπετε την Βέφα».


* Η φράση- σήμα κατατεθέν του Λορέντζο Καριέρε στο reality BAR «Τι λες τώρα;», εμπνέει τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν αφήνουν ασχολίαστη την παρουσία του Παναθηναϊκού στο, υποδεέστερο, Κύπελλο UEFA: «Ρε Λορέντζο, τι λες τώρα, που θα παίζετε στις τέσσερις η ώρα, κάθε Πέμπτη μεσημέρι, τον αντίπαλο κανείς δεν θα τον ξέρει».

* Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ κατεβαίνουν στην Αθήνα για ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όμως στα Τέμπη ο δρόμος είναι κλειστός από αγρότες της περιοχής. Ύστερα από συνεννόηση, οι αγρότες ζητούν από τους φιλάθλους να «γίνουν ένα» με εκείνους για να τους αφήσουν να περάσουν και τότε οι ΠΑΟΚτζήδες επινοούν το επικό «Αγρότη πεινάς; ΝΑΙ! Αγρότη πεινάς; ΝΑΙ! Αγρότη – πεινάς – γαμ**ται ο Πειραιάς!».

* Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού Σταύρος Ελληνιάδης δεν είχε αυτό που θα λέγαμε πλούσια χαίτη. Βούτυρο στο ψωμί των οπαδών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι φωνάζουν σε κάθε αγώνα: «Είναι παρθένα, του Ελληνιάδη η χτένα» (στον ρυθμό του "Guantanamera").

* Ο Καμερουνέζος εξτρέμ Ζοέλ Επαλέ αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 2003, όμως ο χαρακτηρισμός «παλτό» του ταίριαζε άψογα μιας και δεν «έπιασε» στην ομάδα. Μικρό το κακό για τους οπαδούς της Θύρας 13, οι οποίοι έφτιαξαν αμέσως το σύνθημα: «Επαλέ, Επαλέ, να 'χαμε έναν ναργιλέ, να την πίναμε όλη μέρα, να σε βλέπαμε Πελέ».



* Κάπου στα 80s γεννήθηκε ένα σύνθημα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που ελάχιστο νόημα βγάζει, όμως έχει αφήσει ιστορία και λέγεται ακόμα. Πρόκειται για το «ΠΑΟΚ ξέρω 'γω, ξέρω 'γω εντάξει, βασικά και δηλαδή ΠΑΟΚ μ' έχεις φτιάξει» (στον ρυθμό του "Καραγκιόζη" του Σαββόπουλου).

* Οι οπαδοί της ΑΕΚ συνδυάζουν την καταγωγή του Νίκου Γεωργέα με την… φυτική παραγωγή της Καλαμάτας και σκαρώνουν το αμίμητο «Γεωργέα-Γεωργέα, τα φυτά στην Καλαμάτα είν' ωραία».

* Κλασσικό σύνθημα των οπαδών του ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια, αγνώστου χρονολογίας όμως βαθιάς ποιητικής (ή μήπως όχι) διάθεσης είναι το «ΠΑΟΚ με χόρτο σε βλέπω σαν την Πόρτο, ΠΑΟΚ με κόκα σε βλέπω σαν την Μπόκα, ΠΑΟΚ με άσπρη σε βλέπω σαν την Τσέλσι. Πάει δεν πάει ο ΠΑΟΚ σας γ***ει!».
in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!