Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ο Πολ Λέοναρντ Νιούμαν, «τα πιο διάσημα μπλε μάτια της μεγάλης οθόνης», γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1925, στο Κλίβελαντ του Οχάιο, και υπήρξε δεύτερος γιος των Άρθουρ και Θερέσα Νιούμαν.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στο Μπρόντγουεϊ, ο Νιούμαν βρέθηκε στα Χολιγουντιανά στούντιο και καθόρισε με την εικόνα και τις ερμηνείες του ρόλους όπως ο Μπουτς Κάσιντι στους «Δυο Ληστές», ο Φαστ Έντι Φέλσον στις πιο ζόρικες παρτίδες μπιλιάρδου του «Ο Κόσμος Είναι Δικός Μου» και ο Χένρι Γκόντορφ στο παιχνιδιάρικο «Κεντρί». Από την πρώτη στιγμή που ο φακός έπιασε τη λεπτή σιλουέτα και το διαπεραστικό βλέμμα του στο «Ασημένιο Δισκοπότηρο» του 1954, ο Νιούμαν ήταν αναμενόμενο πως θα γινόταν ένας λαμπερός σταρ.



Ο προβληματικός σύζυγος που βρίσκεται αγκυλωμένος στις γαλάζιες πιτζάμες του («Λυσσασμένη Γάτα»), ο νεαρός συνοδός ώριμων ευκατάστατων γυναικών («Το Γλυκό Πουλί Της Νιότης»), ο αμοραλιστής νεαρός («Άγριος σαν Θύελλα»), ο ασυμβίβαστος έγκλειστος σε σωφρονιστικό ίδρυμα («Ο Μεγάλος Δραπέτης») και το θύμα ενός πολέμου εξουσιών που στήνεται πάνω στο δικό του όνομα («Χωρίς Δόλο») «σπάνε» τη γοητευτική εικόνα του και καθιερώνουν τον Πολ Νιούμαν ως έναν ηθοποιό με μια πολυδιάστατη ερμηνευτική ταυτότητα.

Οι δεκαετίες περνούν και το όνομά του βρέθηκε σε γυαλιστερά κινηματογραφικά πόστερ, μεγάλες παραγωγές στηρίχτηκαν στο εμπορικό προφίλ του και οι ήρωες που ερμήνευσε έγιναν κλασικοί.

Πολλά τα κουστούμια που φόρεσε στις βραδιές που διοργάνωσε η Ακαδημία, πολλές οι φορές που το όνομα του ακούστηκε στις υποψηφιότητες και όμως μέχρι το 1987 κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα Όσκαρ στην καριέρα του.

Και αυτό όχι για κάποια από τις ερμηνείες του, αλλά για την συνολική προσφορά του στην 7η τέχνη, μετά από εισήγηση του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουάιζ το 1986.



Ένα χρόνο μετά ο Μάρτιν Σκοσέζε θα προσφέρει στο Νιούμαν αυτό που έψαχνε ο ίδιος για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Ο Φαστ Έντι Φέλσον θα εμφανιστεί και πάλι στη μεγάλη οθόνη για να παραδώσει μαθήματα μπιλιάρδου στο νεαρό Τομ Κρουζ και η Ακαδημία θα εξιλεωθεί με ένα, κατά τη γνώμη πολλών, αργοπορημένο Όσκαρ για τον Πολ.

Μόνο που αυτή τη φορά ο Έντι Φέλσον συστήνεται πλέον ως ένας χαρακτήρας αντιμέτωπος με το πέρασμα του χρόνου, με το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον γύρω του και κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό.

Όταν ο μεσήλικας βετεράνος του μπιλιάρδου αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει έναν παρορμητικό μα ταλαντούχο στην τσόχα νεαρό, η ευκαιρία που του χτυπά την πόρτα μετατρέπεται σε μια μυητική διαδικασία η οποία θα τον βοηθήσει να κερδίσει τη χαμένη του αυτοεκτίμηση και να βρει άξια θέση στην κυνική αρένα της μοντέρνας ζωής.

Με μια απολύτως επιβλητική ερμηνεία από τον Πoλ Νιούμαν, η οποία του χάρισε το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του, το «Χρώμα του Χρήματος» μεταφράζει ένα φαινομενικά προβλέψιμο δράμα αθλητικού περιεχομένου σε ένα θαύμα ατμόσφαιρας, διαλόγων, προσεκτικά σμιλευμένων χαρακτήρων και οικονομημένης σκηνοθεσίας, όπως εκτυλίσσεται με φόντο έναν ημιφωτισμένο κόσμο όπου τίποτα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται και καθένας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ατέλειωτη μοναξιά που τυλίγει τους μεγάλους ή μικρότερους αμαρτωλούς αυτού του κόσμου.



Ο Πολ Νιούμαν, ένα τεράστιο κεφάλαιο για το Χόλιγουντ και το παγκόσμιο σινεμά, έφυγε από τη ζωή το 2008, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πέρα από υπέρμετρες δραματοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: cinemag.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!