Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, περίπου ενάμιση χρόνο αφότου έληξαν με νομοθετική παρέμβαση οι πειθαρχικές προεκτάσεις της, επανέρχεται αυτές τις ημέρες η έντονη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για την υπόθεση της μονιμοποίησης -παραμονές των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών- περίπου 560 συμβασιούχων έπειτα από αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Πρόκειται για μία υπόθεση που πέραν όλων των άλλων άφησε βαρύ αποτύπωμα στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς αποτέλεσε μία ισχυρή αφορμή για την απομάκρυνση από το σχήμα που διοικούσε το δήμο Θεσσαλονίκης του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος τότε κατείχε τη θέση του αντιδημάρχου Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.
Σφοδρή αντιπαράθεση
Ο πόλεμος για την υπόθεση των συμβασιούχων ξέσπασε, όταν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες είχαν ληφθεί επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Σύμφωνα με αυτές από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης δεν επρόκειτο να ασκηθεί έφεση κατά της δικαστικής απόφασης η οποία δικαίωνε τους 560 συμβασιούχους, αναγνωρίζοντας ότι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ως εκ τούτου οι συμβάσεις τους θα έπρεπε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε κρίνει τότε ότι τυχόν μαζική απομάκρυνση 560 εργαζομένων του θα παρέλυε τη λειτουργία των υπηρεσιών του. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης κατηγόρησε το δήμο ότι οι επίμαχες αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής ελήφθησαν χωρίς επαρκή αιτιολογία σχετικά με τη διαφύλαξη των δημοτικών συμφερόντων, αλλά και σε αντίθεση προς εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών που επέβαλλαν την υποχρέωση εξάντλησης όλων των ένδικων μέσων.
Πειθαρχικές διώξεις
Μάλιστα ο τότε γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είχε κινήσει τις διαδικασίες πειθαρχικών διώξεων σε βάρος έξι αιρετών του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν στην οικονομική επιτροπή την περίοδο κατά την οποία ελήφθησαν οι επίμαχες αποφάσεις.
Οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των Κωνσταντίνου Ζέρβα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Γιώργου Αρβανίτη, Ανέστη Τελίδη, Στεφανίας Τανιμανίδου και Μαίρης Ακριτίδου έπαψαν μετά την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας την άνοιξη του 2015.
Διοικητικές εκκρεμότητες
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί τώρα το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά των ακυρωτικών αποφάσεων που εξέδωσαν σε βάρος του η αποκεντρωμένη διοίκηση και η ειδική επιτροπή του άρθρου 152.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προσδώσει βαρύνουσα σημασία στη στάση της αποκεντρωμένης διοίκησης, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο να κάνει τότε λόγο για πλήγμα στη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα της προσφυγής που ασκήθηκε από το δήμο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του κεντρικού δήμου η αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί άπτεται ζητημάτων μείζονος σημασίας, που έχουν να κάνουν με το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των ορίων στον έλεγχο νομιμότητας που ασκείται επί των αποφάσεων που λαμβάνουν οι δήμοι.
Σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί και μία δεύτερη αντίστοιχη περίπτωση, που αφορά μικρό αριθμό συμβασιούχων της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Τεχνών και Άθλησης (ΚΕΤΑ).
ΠΗΓΗ: Μακεδονία – Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!