Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Οργή στην Αγκυρα από το «Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι»«Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι». Η φράση αυτή του γερμανού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στην Τουρκία όταν εκλήθη να σχολιάσει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος χρησιμοποίησε αυτήν τη γερμανική έκφραση πριν από μερικές ημέρες για να περιγράψει πώς το σχέδιο απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου τούρκων πολιτών στην ΕΕ είχε ξεκινήσει σωστά και στην πορεία παρουσιάστηκαν προβλήματα.

«Εχουμε μια έκφραση: Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός» είπε ο Χανσγέργκ Χάμπερ. Στην περίπτωση της απελευθέρωσης θεωρήσεων εισόδου έχει συμβεί το αντίθετο, σημείωσε. «Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι».

Ο τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Βόλκαν Μποζκίρ έγραψε στο Twitter: «Ο γερμανός απεσταλμένος της ΕΕ πρέπει να εξηγήσει στο τουρκικό έθνος τι εννοούσε όταν είπε: "σαν Γερμανός και σαν Τούρκος". Κανένας διπλωμάτης και κανείς απεσταλμένος δεν πρέπει να αναφέρεται έτσι στον πρόεδρο μιας χώρας όταν τοποθετείται σε μία τέτοια θέση».

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται η ιστοσελίδα Euractiv, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον γερμανό απεσταλμένο της ΕΕ για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε το σχόλιό του και καταδίκασε την έκφραση που χρησιμοποίησε.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!