Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Επετράπη σε Ολλανδό αλκοολικό άνδρα να «ολοκληρώσει τη ζωή του» καθώς δεν αντέχει άλλο να ζει εξαρτημένος από το αλκοόλ. Ο Mark Langedijk επέλεξε την ημέρα του θανάτου του και την πέρασε λέγοντας ανέκδοτα, πίνοντας μπίρες και τρώγοντας σάντουιτς με τους οικείους του. Η ευθανασία έγινε με τη χορήγηση θανατηφόρας ένεσης στο σπίτι των γονιών του στις 14 Ιουλίου σύμφωνα με το πρακτικό της διαδικασίας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Linda.

Το 2002, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία αλλά μόνο για τις περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν από αφόρητους πόνους χωρίς καμία προοπτική θεραπείας.

Ο Marcel Langedijk λέει ότι ο αδελφός του έζησε χαρούμενα παιδικά χρόνια, τον αγαπούσαν οι γονείς του και οι φίλοι του και ότι εθίστηκε στο αλκοόλ πριν από οκτώ χρόνια. «Του είχα θυμώσει πολύ», λέει ο Marcel, «στην αρχή κάναμε ό,τι κάνει όλος ο κόσμος. Τον βοηθήσαμε. Ειδικά οι γονείς μου έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ξεφύγει από τα ποτά». Οι γονείς μας πίστευαν ολόψυχα πως θα το ξεπεράσει το πρόβλημά του παρόλο που πέρασε 21 φορές από κέντρο αποτοξίνωσης.

Ο Mark είχε πάρει την απόφασή του. Η αίτησή του για ευθανασία ενεκρίθη από γιατρό του αρμόδιου συμβουλευτικού και κέντρου στήριξης της Ολλανδίας. Ο γιατρός εξήγησε τη διαδικασία και στη συνέχεια ζήτησε από το Mark να ξαπλώσει στο κρεβάτι του και να μείνει ήρεμος. Τότε «όλοι ξεσπάσαμε σε κλάματα. Ακόμη και ο Mark», λέει ο Marcel.

Το περασμένο έτος περισσότερα από 5.500 άτομα στην Ολλανδία έδωσαν τέλος στη ζωή τους με τη διαδικασία της ευθανασίας.

http://www.thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!