Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

unnamedΈχουμε συνηθίσει τις Χριστουγεννιάτικες δράσεις στο κέντρο ή τα ανατολικά της πόλης. Για πρώτη χρονιά ένα εντυπωσιακό σκηνικό στήνεται στα δυτικά, στη Μονή Λαζαριστών κάνοντας τα φετινά Χριστούγεννα μοναδικά.
Η ομάδα των Dromocósmicas, η φρέσκια και δημιουργική ομάδα περιπλανώμενων καλλιτεχνών του Θεάτρου και της Τέχνης, ετοιμάζονται να στήσουν στην χριστουγεννιάτικη Μονή Λαζαριστών μία αληθινή τέντα τσίρκου με όσα υπέροχα αυτό συνεπάγεται, απογειώνοντας την προσταγή των Χριστουγέννων που μας θέλει όλους να γινόμαστε ξανά για λίγο παιδιά.
unnamed
Στο πλαίσιο του “Άλλου χωριού των Χριστουγέννων” που θα στηθεί στη Μονή Λαζαριστών και θα περιλαμβάνει πολλές ακόμη δραστηριότητες, από 15 Δεκεμβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017, η ομάδα DROMOCÓSMICAS θα είναι με την ασπροκόκκινη τέντα της και μαζί με άλλες ομάδες-συνεργάτες στον χώρο της Μονής, για να παρουσιάζουν ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με περισσότερες από 40 παραστάσεις. Από τσίρκο, θέατρο και αφήγηση παραμυθιών, μέχρι κουκλοθέατρο και μουσικές παραστάσεις. Ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους, κάθε μέρα διαφορετικό, κάτω από τη μαγική τέντα που θα μας επιστρέφει όλους στην παιδική μας ηλικία.
Γιατί όμως μια τέντα τσίρκου ως χώρος τέχνης; Τι λένε για αυτό οι Dromocosmicas; 
“Από πάντα ονειρευόμασταν μια τέντα, όχι μόνο για την ομορφιά της. Για μας είναι σύμβολο, είναι συνάντηση. Ο κύκλος της μας ταξιδεύει στο νόημα της τελετουργίας των παραστάσεων. Μας θυμίζει τους μπουφόνους και την κομέντια ντελ άρτε. Αυτή η ποίηση και αυτή η αίσθηση της ελευθερίας που μας εμπνέουν, είναι η σημαντική αξία για μας. Ως ομάδα περιπλανώμενη, νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε ένα χώρο, αλλά για να συνεχίσουμε με αυτή την επιλογή, και το χώρο μας, πρέπει να είναι ένας περιπλανώμενος χώρος . Ένας δημιουργικός χώρος, που
στο μέλλον θα υποδεχτεί και άλλες συνεργασίες, ανταλλαγές, με παραστάσεις, εργαστήρια και δράσεις από ανεξάρτητες ομάδες καλλιτέχνες από Ελλάδα και από άλλες χώρες.”
dromocosmicas
Ποια είναι όμως η ομάδα των Dromocosmicas που με βάση την Θεσσαλονίκη, περιπλανούνται με την ασπροκόκκινη τέντα τους στις πόλεις του κόσμου και χαρίζουν μοναδικές θεατρικές εμπειρίες σε μικρά και μεγάλα παιδιά διεθνώς; 
Το όνομά τους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Δρόμος και Κόσμος και υποδηλώνει ευθύς εξαρχής την ελευθερία της πορείας τους.
Οι Dromοcosmicas δημιουργήθηκαν το 2010 από την Camilla Bombardini (Ιταλία) και τον Byron Skouris (Βραζιλία) και χαρακτηρίζονται από την περιπλανώμενη φύση τους, αφού ταξιδεύουν σε χώρες, πόλεις και χωριά.. Έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ και πολιτιστικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Ιταλίδα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Τουρκία, FYROM και Μαυροβούνιο) και της Λατινικής Αμερικής.
dromocosmicas camp
Έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους σε φεστιβάλ, σχολεία, ψυχιατρεία, προσφυγικά camp και συμμετέχουν σε κοινωνικά προγράμματα Ειδικότερα, το 2012 και το 2013 ανέλαβαν δύο κοινωνικά προγράμματα από την βραζιλιάνικη κυβέρνηση, με στόχο να κάνουν παραστάσεις και εργαστήρια θεάτρου και τσίρκου σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε μικρές πόλεις και μικρά χωριά.
Επίσης, κάνοντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ασχολήθηκαν με παραστάσεις και σεμινάρια συνεχίζοντας την παράδοση του λαϊκού θεάτρου των “μπουλουκιών” και του “τσίρκο”, πιστεύοντας ότι αυτή η παράδοση πρέπει να μείνει ζωντανή στις νέες γενιές. Το 2015 μάλιστα κέρδισαν βραβείο στο Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης με την παράσταση Vagor & Bellavita.
*15 Δεκεμβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017, στην Μονή Λαζαριστών 
parallaximag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!