Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016


Την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, καθώς από το 2009 και μετά παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, με αποτέλεσμα τόσο τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων, πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων ΙΧ και ταξί, όσο και τον περιορισμό της χρήσης της κεντρικής θέρμανσης στα νοικοκυριά.

Τα παραπάνω αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής - σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Κώστας Νικολάου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η παραπάνω θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το περιβάλλον συνοδεύτηκε από επιλογές καυσίμων για θέρμανση που δεν είναι οι καλύτερες για το περιβάλλον και τον αέρα της πόλης.

"Ο περιορισμός των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών οδήγησε τον χειμώνα σε επιλογές που έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν καίει κάποιος απλώς ξύλα ή πέλλετ αλλά οτιδήποτε μπορεί να καεί, όπως, για παράδειγμα, κοντραπλακέ ή κομμάτια παλαιών επίπλων. Οι ουσίες που έχουν πάνω τους βαμμένες επιφάνειες μετατρέπονται κατά την καύση σε καρκινογόνες ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολάου επισημαίνει παράλληλα ότι παρά την οικονομική κρίση, την επακόλουθη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2011 και τον Δεκέμβριο του 2012 δύο επεισόδια νέφους λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής. "Πρόκειται μεν για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με την κρίση και συμβαίνει όταν μια στοιβάδα ζεστού αέρα συγκεντρώνεται πάνω από την πόλη και εμποδίζει τους ρύπους να διαφύγουν. Ωστόσο το ίδιο φαινόμενο σε περιόδους προ κρίσης με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση στο αστικό περιβάλλον, θα ήταν ακόμη εντονότερο" προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής - σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΕΑΠ υπογραμμίζει ότι το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφορά όλους και απαιτεί την ενεργοποίηση όλων καθώς, όπως λέει, οι ρύποι της ατμόσφαιρας δεν γνωρίζουν σύνορα.

Ο κ. Νικολάου θα μιλήσει απόψε σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου", που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!