Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016




Τι θα γίνει φέτος με τις Κυριακές
Περί τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο 2016 ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χωρίς ακόμα ωστόσο να έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης.

Φέτος υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αφού Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πέφτουν Κυριακή.

Η πρόταση που εξετάζεται φαίνεται να θέλει τα καταστήματα ανοιχτά στις 11 και στις 18 Δεκεμβρίου, αφού η τελευταία Κυριακή του χρόνου κατά την οποία παραδοσιακά είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, είναι ανήμερα τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, όπως ισχύει σήμερα: «Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές: α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου (σημείωση: τακτικών εκπτώσεων και ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων).
Διαβάστε επίσης: Ανοιχτά μαγαζιά Κυριακή: Δείτε όλες τις ημερομηνίες

Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή. β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων. γ) Την Κυριακή των Βαΐων. δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.» Όπως παρατηρούμε, η δυνατότητα μετάθεσης μίας Κυριακής λειτουργίας των καταστημάτων, σε περίπτωση σύμπτωσής της με αργία, επιφυλάσσεται μόνο στις πρώτες Κυριακές των εκπτώσεων, τακτικών και ενδιάμεσων και σε καμία άλλη περίπτωση.

Άρα, η Κυριακή που συμπίπτει με την 25η Δεκεμβρίου (επίσημη αργία του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 ΒΔ 748/1966) δεν μετατίθεται, ούτε μεταφέρεται, ενώ κατά σύμπτωση, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί και την τελευταία Κυριακή του έτους, η οποία επίσης δεν μετατίθεται. Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν μόνο κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 11 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η επόμενη Κυριακή, 1η Ιανουαρίου 2017 είναι -ούτως ή άλλως- εκτός των ρυθμίσεων του νόμου και ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα αυτή.

Επίσης, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι κλειστά. Σας παρακαλούμε να κοινοποιήσετε άμεσα την παρούσα στα μέλη σας. Η ΕΣΕΕ βρίσκεται στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.
tilegrafima.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!