Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016


Με πολύ σοβαρά προβλήματα αλλεργιών και μολύνσεων έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι που έχουν «μανία» με τα τατουάζ, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε από την καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Christa De Cuyper, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Sint-Jan στο Μπριζ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του 25ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δερματολογίας που έγινε στη Βιέννη από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου.

Η Dr Cuyper είναι υπεύθυνη για το CEN 435, μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να διέπουν την τεχνική του τατουάζ.

Όπως ανέφερε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων παιδιών, δηλαδή ένα 30%-50%, αντιμετωπίζουν σοβαρές μολύνσεις και αλλεργίες από τα τατουάζ τους ενώ, ένα ακόμα 20% έπειτα από λίγο καιρό αλλάζει γνώμη για το τατουάζ που έκανε, αρχίζει να μην του αρέσει και μετανιώνει και ψάχνει να βρει τρόπο να το αφαιρέσει, πολλές φορές χωρίς επιτυχία.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για να γίνει ένα τατουάζ σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι εγκεκριμένα και ασφαλή. Επιβάλλεται όπως είπε να περάσουν από ειδική έγκριση τα συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτά για να διασφαλιστεί η υγεία των νέων.

Αν λάβουμε υπόψη μας όπως είπε ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων ή και μεγαλύτερων ατόμων κάνουν τόσα πολλά τατουάζ που καλύπτουν την μεγαλύτερη επιφάνεια στο σώμα τους, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη ποσότητα από αυτά τα μελάνια εισχωρούν στο δέρμα τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γι αυτό τόνισε ότι είναι ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη αυτή η τη στιγμή το θέμα της ασφάλειας αυτών των μελανιών, καθώς πολλά εξ αυτών είναι αμφιβόλου ποιότητος και εμπεριέχουν χημικές και τοξικές ουσίες. Περιέχουν όπως είπε συνδυασμούς ουσιών από σταθεροποιητές, συντηρητικά και γλυκερίνη.

Σύμφωνα με τη Dr. Cuyper, ένα μεγάλο μέρος αυτών των μελανιών πωλείται ηλεκτρονικά μέσω internet από τις ασιατικές αγορές ειδικά αυτή της Κίνας, ενώ πολλοί εκ των tattoo artists όπως αυτοχαρακτηρίζονται, τα άτομα δηλαδή που «χτυπούν» το σχέδιο του τατουάζ στο σώμα, είναι αυτοδίδακτοι και οι περισσότεροι έχουν μάθει πειραματιζόμενοι στις κουζίνες των σπιτιών τους.

Οι δερματολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα τατουάζ και τα συστατικά των μελανιών συστήνοντας άμεσα ελέγχους σε ειδικά εργαστήρια, όπου μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση αυτών των υλικών.

Προτρέπουν τα κράτη να κάνουν ενημερωτικές καμπάνιες για να μάθουν οι πολίτες και ειδικά οι νέοι τους κινδύνους που λογχεύουν από τα τατουάζ, που δυστυχώς έχουν γίνει μεγάλη μόδα τα τελευταία χρόνια.

Ενώ, δεν ξέχασαν να επισημάνουν και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των τατουάζ και του καρκίνου του δέρματος.

Αυτή τη στιγμή όπως είπε η Dr. Cuyper, υπάρχουν τουλάχιστον 15 μελέτες οι οποίες συνδέουν το τατουάζ με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και τις οποίες αποδέχονται πλήρως πολλοί διακεκριμένοι δερματολόγοι, μεταξύ αυτών και πολλοί Έλληνες.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!