Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016


Με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τιμές που με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις θα κινηθούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θα ζεσταθούν φέτος τον χειμώνα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή στη διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, το διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, οι καταναλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, δεν θα καταλάβουν την αύξηση του ΕΦΚ από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν στα περυσινά χαμηλά επίπεδα των 87 λεπτών το λίτρο περίπου. Χωρίς την αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο 24%, η τιμή θα ήταν κατά 6 λεπτά περίπου χαμηλότερη στα 81 λεπτά το λίτρο. Για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, η τιμή στον βαθμό που δεν θα διαφοροποιηθεί, το ύψος του σε σχέση με πέρυσι (25 λεπτά το λίτρο) θα διαμορφωθεί στα 52 λεπτά το λίτρο.
Το ύψος του επιδόματος όπως και οι δικαιούχοι αναμένεται να οριστικοποιηθούν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα εκδοθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την έναρξη της νέας χειμερινής σεζόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι δικαιούχοι επιδόματος ήταν 700.000 έναντι 1,1 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Ακόμη χαμηλότερες δαπάνες σε σχέση με πέρυσι θα καταβάλουν φέτος τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση φυσικού αερίου, εξοικονομώντας συνολικά ποσοστό 37% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (βάσει εκτιμήσεων για την τιμή που θα διαμορφωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο). Η τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, άγγιξε φέτος τα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα των τελευταίων 5 ετών και είναι για το τρέχον έτος κατά μέσον όρο μειωμένη κατά 19% σε σχέση με πέρυσι. Τον Αύγουστο η τιμή διαμορφώθηκε στα 5 λεπτά η κιλοβατώρα και είναι ανταγωνιστικότερη κατά 37% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 73% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ακόμη πιο ωφελημένοι θα είναι οι καταναλωτές φυσικού αερίου από την 1/1/2017 που ο ΕΦΚ στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί από τα 0,54 λεπτά η κιλοβατώρα στα 0,11 λεπτά η κιλοβατώρα. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή στο οικιακό τιμολόγιο της ΕΠΑ Αττικής (Αύγουστος 2016) θα προέκυπτε επιπλέον μείωση 10% της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία θα διαμορφωνόταν από 5 λεπτά η κιλοβατώρα στα 4,5 λεπτά η κιλοβατώρα.
Αντίστοιχα, η ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένης μάλιστα της επικείμενης αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καταναλωτές της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου, αφού το δίκτυο επεκτείνεται μόνο σε τρεις περιοχές της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία).
Η πλευρά της αγοράς καυσίμων αισιοδοξεί για δύο παράγοντες για την ενίσχυση της ζήτησης και του τζίρου της που έχει μειωθεί κατά 30% από το 2009. Ο πρώτος είναι η χαμηλή διακύμανση των διεθνών τιμών και ο δεύτερος οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή ένας βαρύς χειμώνας που θα υποχρεώσει τους καταναλωτές να ανάψουν τους καυστήρες. Το 2015 και ειδικά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 43%, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών. Αντίθετα, στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η ζήτηση περιορίστηκε κατά 19% σε σχέση με το 2015 λόγω ήπιου χειμώνα και «αποθεματοποίησης» του τελευταίου τριμήνου 2015.
Πηγή: «Καθημερινή»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!