Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016


Επιστήμονες στην Πολωνία δημιούργησαν το Pregnabit, μία φορητή έκδοση συσκευής παρακολούθησης του χτύπου της καρδιάς του εμβρύου και της υγείας του γενικότερα, για την έγκαιρη πρόγνωση πιθανώς επικίνδυνων καταστάσεων.
Αυτή τη στιγμή, οι έγκυες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους μόνο στο νοσοκομείο- κάτι που σκοπεύει να αλλάξει αυτή η συσκευή.
Όπως λέει στο Reuters η δημιουργός του Pregnabit, Πατρίτσια Βιτσίνσκα Σότσα, η ιδέα ενός φορητού CTG (καρδιοτοκογράφου) προέκυψε λόγω προσωπικής υπόθεσης, όταν το παιδί μιας φίλης της γεννήθηκε νεκρό. «Μετά από αυτό ελέγξαμε τα δεδομένα, τόσο στην Πολωνία όσο και παγκοσμίως, και αποδείχτηκε πως τα περιγεννητικά ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά, και πιστεύω στα αλήθεια πως μπορούν να μειωθούν».
Το Pregnabit χωρά μέσα σε μια μικρή θήκη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν κινήσει. Παρακολουθεί τον χτύπο της καρδιάς και την κίνηση του μωρού και τις συσπάσεις της μήτρας.
«Μια γυναίκα μπορεί να πάρει τη συσκευή στο σπίτι μαζί της, να στείλει τα αποτελέσματα ανά πάσα στιγμή, νύχτα ή ημέρα, και το ιατρικό μας προσωπικό – μαίες και γιατροί- θα της απαντήσει με πληροφορίες, και σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος θα δώσουν οδηγίες» λέει η Άννα Σκότνι, συνδημιουργός της συσκευής.
Ερευνητές της Nestmedic προσβλέπουν στη δημιουργία ενός web interface για ασθενείς, που θα επιτρέπει την εξέταση του ιστορικού τους. Το Pregnabit είναι ακόμα σε στάδιο δοκιμών, ωστόσο εκτιμάται πως οι πρώτες 50 συσκευές θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!