Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016


Θύμα επίθεσης από κυβερνο-εγκληματίες έπεσε πρόσφατα η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αυτής.

Συγκεκριμένα, ένας «ιός κυβερνο-κατασκοπείας» εντοπίστηκε στα δίκτυα περίπου 20 φορέων της ρωσικής κυβέρνησης, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Οι αναφορές αυτές σχετικά με την επίθεση έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ άφησαν αιχμές κατά της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή της εμπλέκεται στην παραβίαση του συστήματος του Κόμματος των Δημοκρατικών, από όπου και εκλάπη μεγάλος όγκος δεδομένων.

Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «δηλητηριώδη αντι-ρωσική» ρητορική για την οποία υπεύθυνη είναι η Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η FSB δεν αναφέρει στην ανακοίνωσή της ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση στα ρωσικά δίκτυα, ωστόσο υποστηρίζει ότι φέρει ποικίλες ομοιότητες με άλλες υποθέσεις κυβερνο-κατασκοπείας. Ωστόσο, δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν «προγραμματισμένη και την έφεραν εις πέρας επαγγελματίες», οι οποίοι είχαν στοχοποιήσει κρατικούς οργανισμούς, επιστημονικές και αμυντικές εταιρείες καθώς και «κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, το κακόβουλο λογισμικό επέτρεπε στους χάκερς να ενεργοποιούν τις κάμερες και τα μικρόφωνα που είναι ενσωματωμένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να τραβούν screenshots και να καταγράφουν οτιδήποτε πληκτρολογούνταν στους υπολογιστές, αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!