Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016


Οι κωμικές ταινίες που μας κάνουν να γελάμε μέχρι δακρύων, κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή υγεία, ενώ αντιθέτως τα θρίλερ αρρωσταίνουν την καρδιά, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως έδειξε, οι κωμωδίες ασκούν θετική επίδραση στην λειτουργία των αγγείων, ενώ αντιθέτως τα θρίλερ και οι πολεμικές ταινίες προκαλούν ψυχική καταπόνηση και τελικά πλήττουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Στη σχετική μελέτη, ομάδα εθελοντών είδαν μία μέρα αποσπάσματα από κωμωδίες, όπως το «Κάτι τρέχει με την Μαίρη» και την επομένη το πρώτο 15λεπτο από την πολεμική ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», που αναπαριστά σκληρές σκηνές από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, το 1944.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Μίλερ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, όταν οι εθελοντές έβλεπαν τον στρατιώτη Ράιαν, παρουσίασαν αγγειοσυστολή του εσωτερικού τοιχώματος (ενδοθηλίου) των αιμοφόρων αγγείων τους, με συνέπεια να μειωθεί η ροή αίματος στα ζωτικά όργανά τους.

Αντιθέτως, όταν έβλεπαν την κωμωδία, εκδήλωσαν αγγειοδιαστολή, με συνέπεια να αυξηθεί η ροή αίματος.

Οι διαφορές στα αγγεία διήρκησαν επί μία ώρα, ενώ προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως αναλόγως με την ένταση του στρεσογόνου ερεθίσματος μπορεί να διαρκέσουν έως 24 ώρες.

Συνολικά, οι ερευνητές πραγματοποίησαν 300 μετρήσεις στους εθελοντές τους και κατέγραψαν διαφορές στην διάμετρο των αγγείων τους κατά 30-50% ανάμεσα στις φάσεις του γέλιου και της στεναχώριας.

«Το μήνυμα αυτής της μελέτης είναι πως το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά εφάμιλλο με αυτό της συστηματικής, αεροβικής άσκησης ή της χρήσης στατινών (σ.σ. είναι τα φάρμακα που ρίχνουν την χοληστερόλη)», τόνισε ο δρ Μίλερ.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), που διεξήχθη στο Παρίσι.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!