Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016


Τελικά, οι μαμάδες μας είχαν δίκιο όταν έλεγαν «ντύσου, θα κρυώσεις». Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όντως, όταν το σώμα είναι ζεστό μπορεί να αντιμετωπίζει καλύτερα τις επιθέσεις των ιών.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το ζεστό σώμα εμποδίζει με πολλούς τρόπους την εξάπλωση των ιών του κρυολογήματος.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα τα οποία παράγουν ορισμένες σημαντικές ανοσοποιητικές πρωτεΐνες (λέγονται ιντερφερόνες) όταν εκτίθενται στους ιούς του κρυολογήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας δρα Ακίκο Ιβασάκι, μόλυναν τα κύτταρα με ιούς κρυολογήματος και τα καλλιέργησαν είτε σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου (περίπου όσο είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος) είτε στην ψυχρή για το ανθρώπινο σώμα θερμοκρασία των 33 βαθμών.

Όπως διαπίστωσαν, όταν εξέθεταν τα μολυσμένα κύτταρα στην υγιή σωματική θερμοκρασία, οι ιοί δυσκολεύονταν να πολλαπλασιαστούν και επίσης πέθαιναν πιο γρήγορα.

Επιπλέον, ήταν αυξημένη η δραστηριότητα ενός ενζύμου που λέγεται RNAseL και το οποίο επιτίθεται και καταστρέφει τα γονίδια των ιών.

Προγενέστερες έρευνες της ίδιας επιστημονικής ομάδας σε ποντίκια έχουν δείξει πως όταν το σώμα κρυώνει, οι ιντερφερόνες δεν αποδίδουν καλά και έτσι οι ιοί του κρυολογήματος βρίσκουν τη ευκαιρία να εξαπλωθούν στα αναπνευστικά κύτταρα.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!