Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016


Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φαινόμενα της Φύσης, που αξίζει τον κόπο να ταξιδέψει κάποιος για να το ζήσει. Αν έχετε σκοπό να το δείτε μια φορά στη ζωή σας, σε αυτά τα μέρη θα το απολαύσετε.
Διακοπές στη βόρεια Σκανδιναβία, το Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία ή ένα μακρύτερο ταξίδι στον Καναδά ή την Αλάσκα είναι ιδανικά για να ζήσει κάποιος την εμπειρία του Ήλιου του Μεσονυχτίου, γι’ αυτό και τα μέρη αυτά βρίσκονται ανάμεσα στους ταξιδιώτες που αναζητούν το διαφορετικό. Αν και πρέπει κάποιος να ταξιδέψει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου για να ζήσει τις πλήρεις επιδράσεις του φαινομένου που ο ήλιος λάμπει ακόμη και το βράδυ, υπάρχουν πολλοί, πιο προσβάσιμοι προορισμοί για να δει κάποιος πώς είναι να ζεις με μόνιμο φως.

Το Βόρειο Ακρωτήρι υπό το φως του Ήλιου του Μεσονυχτίου
Τι είναι ο Ήλιος του Μεσονυχτίου
Πρόκειται για ένα φαινόμενο, γνωστό και ως «Λευκές Νύχτες», που οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης, σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, η κλίση κάνει το Βόρειο Πόλο να βλέπει τον ήλιο όλο το καλοκαίρι και να είναι μακριά του όλο το χειμώνα, δημιουργώντας συνεχόμενο σκοτάδι το χειμώνα και συνεχόμενο φως την ημέρα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και νότια του Ανταρκτικού Κύκλου, αλλά λόγω του ότι εκεί δεν υπάρχουν ανθρώπινες εγκαταστάσεις, είναι πιο εύκολο να το ζήσει κάποιος στα βόρεια. Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, από το οποίο το παρατηρούμε και όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο Βόρειο ή το Νότιο Πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί. Το φαινόμενο παρατηρείται στον Αρκτικό Κύκλο από μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου και πιο βόρεια, στο Σβάλμπαρντ ή τη Γροιλανδία, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Με τις κατάλληλες συνθήκες, ο ήλιος είναι ορατός εκεί για 24 ώρες την ημέρα και αυτή την περίοδο είναι αδύνατο να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, καθώς ο ουρανός είναι πολύ φωτεινός.
Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου στο Tromso της Νορβηγίας
Hammerfest, Νορβηγία
Το Hammerfest, μια από τις πιο βόρειες πόλεις του κόσμου, απολαμβάνει μόνιμο ήλιο από τον Μάιο έως το τέλος του Ιουλίου. Το λιμάνι του απαλλάσσεται αυτή την περίοδο από τους πάγους λόγω των ζεστών επιδράσεων του Θερμού Ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα με καραβάκι για να απολαύσουν το θέαμα του βραδινού ήλιου. Κοντά εκεί, στο Repparfjord, θα βρείτε το πιο βόρειο γήπεδο γκολφ του κόσμου, όπου μπορείτε να παίξετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αν το Hammerfest σας δυσκολεύει, το Tromso ή τα νησιά Lofoten είναι επίσης καλές βάσεις, από όπου μπορείτε να δείτε το φαινόμενο. Στο Βόρειο Ακρωτήρι, το πιο βόρειο σημείο της Ευρώπης, οι ημέρες Ήλιου του Μεσονυχτίου φτάνουν τις 76. Σβάλμπαρντ, Νορβηγία
Στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στον Αρκτικό Ωκεανό, μεταξύ φιορδ, παγετώνων και άγριας φύσης, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εκτός από τον Ήλιο του Μεσονυχτίου και πολικές αρκούδες, αρκτικές αλεπούδες και κοπάδια ελαφιών, όπως και φώκιες, φάλαινες και θαλάσσιους ίππους.

Πάγοι και βραδινός ήλιος στη Γροιλανδία
Ilulissat, Γροιλανδία
Ταξιδέψτε στο Ilulissat, δυτικά της Γροιλανδίας, όπου το καλοκαίρι είναι σύντομο και έντονο, οδηγώντας σε οργασμό της φύσης για μικρή χρονική διάρκεια. Μπορείτε να διασχίσετε την ακτογραμμή με πλοίο και να περάσετε από γιγάντια παγόβουνα, ψάχνοντας για παγετώνες, φάλαινες και φώκιες. Σουηδική Λαπωνία
Στο τέλος Ιουνίου, στο Φεστιβάλ Kiruna στη Σουηδική Λαπωνία όλοι μπορούν να διασκεδάσουν όλη τη νύχτα και να απολαύσουν το φαινόμενο. Μπορείτε, ακόμη, να κάνετε πεζοπορία τη νύχτα στο Εθνικό Πάρκο Abisko ή στα βουνά του Lapporten. Παρ’ όλο που η Στοκχόλμη δεν επωφελείται ιδιαίτερα από το συνεχές φως, το open-air μουσείο Skansen μένει ανοιχτό ως αργά, όταν ο ήλιος λάμπει.

Υπέροχο τοπίο με τον Ήλιο του Μεσονυχτίου στην Ισλανδία
Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Το Ρέικιαβικ, η πιο βόρεια πρωτεύουσα του κόσμου, φιλοξενεί το Summer Solstice Festival τον Ιούνιο, όπου γιορτάζεται η κληρονομιά των Βίκινγκ της χώρας, με ποτό, χορό και διασκέδαση μέχρι την επόμενη ημέρα. Για να ζήσετε το φαινόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μπείτε στο φέρι και κατευθυνθείτε στο μικρό νησάκι Grimsey, το οποίο βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο. Inuvik, Καναδάς
Μερικές μοίρες βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο Inuvik των Βορειοδυτικών Περιοχών του Καναδά, μπορεί να λάβει κάποιος μέρος στο event τρεξίματος Midnight Sun Fun Run τον Ιούνιο ή να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ Τέχνης Great Northern Arts Festival τον Ιούλιο. Με μόλις λίγο παραπάνω από 50 μέρες συνεχούς φωτός, πολλά σπίτια εκεί είναι βαμμένα σε φωτεινά χρώματα του ουράνιου τόξου, έτσι ώστε να φέρνουν λίγο χρώμα, όταν κυριαρχεί το σκοτάδι τους χειμώνες.

Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου πάνω από τα βουνά της Αλάσκας
Fairbanks, Αλάσκα
Το Fairbanks στην Αλάσκα, η πιο βόρεια από τις πόλεις της πολιτείας, περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα σε πλήρες σκοτάδι. Αυτό σημαίνει πως όταν έρχεται η ώρα του ήλιου και του 24ωρου φαινομένου, οι ντόπιοι ενθουσιάζονται. Στο τέλος κάθε Ιούνη πραγματοποιείται και το Midnight Sun Festival, με street parties, παρελάσεις, αγορές κ.λπ. που κατακλύζουν τους δρόμους. Κάθε χρόνο, από το 1906, πραγματοποιείται και ο ετήσιος αγώνας μπέιζμπολ Midnight Sun baseball match, όπου η πρώτη μπαλιά γίνεται τα μεσάνυχτα. Το Golf & Country Club, επίσης, επιτρέπει σε όσους θέλουν να παίξουν γκολφ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ νότια του Fairbanks, στο Eagle Summit μπορεί επίσης κάποιος να ζήσει την εμπειρία του Ήλιου του Μεσονυχτίου, την περίοδο γύρω από τη θερινή ισημερία, λόγω του υψόμετρου, παρ’ όλο που βρίσκεται νότια του Αρκτικού Κύκλου.
clickatlife.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!