Τρίτη 14 Ιουνίου 2016


Κοιτάξτε από το παράθυρο στο νυχτερινό ουρανό. Το μεγαλείο του Γαλαξία, σταθερό στον ουρανό από τη γέννηση του κόσμου, πιθανότατα δεν είναι πια εκεί. Το γαλακτερό πέπλο της φωτορύπανσης καλύπτει πλέον το 80% του πλανήτη, και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού αδυνατεί να διακρίνει στον ουρανό τον Γαλαξία που μας φιλοξενεί, διαπιστώνει διεθνής μελέτη στo «Science Advances».

Οι επιπτώσεις

Το ξεθώριασμα των άστρων δεν είναι δυστυχώς η μόνη επίπτωση της διαρροής φωτός: μπορεί να αναγκάσει τα πουλιά να μεταναστεύσουν νωρίτερα, να στείλει τις νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες προς την κατεύθυνση των μπαρ αντί προς στη θάλασσα, να επηρεάσει τις νυχτοπεταλούδες και άλλους νυκτόβιους επικονιαστές, ακόμα και να απορρυθμίσει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι.

Την τελευταία δεκαετία, η φωτορύπανση αυξάνεται κατά 6% το χρόνο στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον προηγούμενο παγκόσμιο άτλαντα που είχε δημοσιεύσει η ίδια ερευνητική ομάδα πριν από 15 χρόνο. Ως περιοχές που επηρεάζονται από το πρόβλημα ορίζονται αυτές στις οποίες ο νυχτερινός ουρανός είναι περίπου 10% φωτεινότερος από το κανονικό, πάνω από 14 microcandelas ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους.

Οι μετρήσεις

Ο νέος άτλαντας της φωτορύπανσης βασίστηκε σε μετρήσεις του δορυφόρου Swomi της NASA και της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, σταθμισμένες με βάσει χιλιάδες επιτόπιες μετρήσεις που προσέφεραν εθελοντές αστρονόμοι. Αφύσικα φωτεινοί ουρανοί καλύπτουν το 80% του πλανήτη και το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 99% για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αποκαλύπτει ο χάρτης. Ως αποτέλεσμα, έξι στους δέκα Ευρωπαίους και ένας στους τρεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν βλέπουν πια τον «Μίλκι Ουέι».

Η φωτορύπανση είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα, λένε οι ερευνητές. Αντίθετα, στην περίπτωση του φωτισμού στους δρόμους, το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί: το κιτρινωπό φως από τις λάμπες νατρίου αντικαθίσταται σταδιακά σε λάμπες LED υψηλής απόδοσης, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση αλλά εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως.

Σε αυτά τα μήκη κύματος το φως διαχέεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα και κάνει τον ουρανό να φαίνεται πιο λαμπρός. Και, επειδή το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο στο μπλε από ό,τι πιο κόκκινο, η αίγλη της φωτορύπανσης θα γινόταν πιο εκθαμβωτική από ποτέ.

Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!