Τρίτη 22 Μαρτίου 2016


Προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες σκύλων - και όχι μόνο - να μην δίνουν στα ζώα σοκολάτα, διότι είναι η κύρια αιτία δηλητηρίασής τους, απηύθυναν βρετανοί κτηνίατροι, με αφορμή το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσαν, το Πάσχα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εποχή δηλητηριάσεων των σκύλων από σοκολάτα έπειτα από τα Χριστούγεννα.

«Η σοκολάτα είναι ιδιαιτέρως τοξική για τους σκύλους, διότι περιέχει καφεϊνη και θεοβρωμίνη - δύο ουσίες στις οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο δρ Χιου Στέισι, διευθυντής Κλινικών Υπηρεσιών της αλυσίδας κτηνιατρείων Vets4Pets.

«Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ο οργανισμός του σκύλου δυσκολεύεται να διασπάσει και να αποβάλλει αυτές τις ουσίες, και έτσι εύκολα συσσωρεύονται στο αίμα του και οδηγούν σε τοξικές αντιδράσεις της καρδιάς, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των νεφρών».

Ο κίνδυνος που διατρέχουν τα ζώα αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με τα επίπεδα του κακάο στη σοκολάτα, διότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο υψηλότερα είναι και τα επίπεδα της θεοβρωμίνης.

Έτσι, η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο επικίνδυνη για τα ζώα και είναι πιθανότερο να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές απ’ ό,τι η λευκή ή η σοκολάτα γάλακτος, κατά τον δρα Στέισι.

Ο κίνδυνος εξαρτάται επίσης από το μέγεθος του σκύλου, αλλά ο γενικός κανόνας είναι πως για τους περισσότερους κατοικίδιους σκύλους ακόμα και οι μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, πρόσθεσε.

Στα συμπτώματα της δηλητηρίασης του σκύλου από τη σοκολάτα συμπεριλαμβάνονται έμετος, διάρροια, αυξημένη σωματική θερμοκρασία και καρδιακός παλμός, γρήγορη αναπνοή και τελικά σπασμοί και καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να αποφευχθούν όλ’ αυτά, οι ειδικοί συνιστούν να μην δίνετε ως «δώρο» σοκολατάκια στους σκύλους σας και να έχετε όλες τις σοκολάτες σε μέρη όπου δεν έχουν πρόσβαση τα ζώα.

Οι γάτες και τα τρωκτικά

Τί γίνεται, όμως, με τα άλλα κατοικίδια; Αν και σε γάτες, κουνέλια και τρωκτικά δεν παρατηρούνται τόσο πολλά περιστατικά δηλητηρίασης από σοκολάτα όσα στους σκύλους, και αυτά μπορεί να εκδηλώσουν παρενέργειες έπειτα από την κατανάλωσή της, είπε ο δρ Στέισι.

«Εάν έχετε την υπόνοια ότι το κατοικίδιό σας έφαγε σοκολάτα, το ασφαλέστερο είναι να απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρό σας μήπως χρειάζεται έλεγχο», κατέληξε.

Πηγή:tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!