Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Την οργή των σιιτών κατά της βασιλικής οικογένειας προκάλεσε η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας. Εντείνονται οι φόβοι μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.
Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα «σοβαρό σφάλμα» και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία». Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα «να διαγραφούν από τις σελίδες της ιστορίας».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.

http://www.thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!