Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Varvara
Η Αγία Βαρβάρα, λέει μια παράδοση, ήταν πολύ όμορφη. Επειδή όμως ο πατέρας της την πίεζε να παντρευτεί με κάποιον ειδωλολάτρη, παρακάλεσε το Θεό να τη βοηθήσει.
Με τα σημάδια που άφησε η ανεμοβλογιά απο την οποία είχε προσβληθεί, έχασε την ομορφιά της, κέρδισε όμως το χάρισμα να προφυλάσσει και να θεραπεύει απο τη μεταδοτική αυτή σθένεια, που αυλάκωνε και ασχήμυνε το ρπόσωπο των παιδιών, για όλη τους τη ζωή.
Varvara
Όταν ακόμη ήταν άγνωστο το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, για να καλοπιάσουν την εξανθηματική αυτή ασθένεια, την ονόμαζαν »ευλογημένη» και προσέφεραν στην αγία μια μελόπιτα που την έλεγαν βαρβάρα. Την τοποθετούσαν πάνω σε ένα τραπέζι, το οποίο στη συνέχεια μετέφεραν σε κάποιο τρίστρατο. Μετά την παράκληση που έκανε ο ιερέας, η νοικοκυρά τη μοίραζε στον κόσμο και με το μέλι της σχημάτιζε σταυρό στην πόρτα του σπιτιού της.
Αλλού, έφτιαχναν τη »βαρβάρα» με κόλλυβα, απο βρασμένο σιτάρι, ζάχαρη, μυρωδικά και τη μοίραζαν στις γειτονιές, μετά τη λειτουργία.
Ο Ελληνικός στρατός, ανακήρυξε την αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού και των πυριτιδοποιείων, παρά το ότι δεν αναφέρονται στο βίο της περιστατικά που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή τη συσχέτιση, εκτός ίσως απο μία παραλλαγή της παράδοσης για το τέλος της αγίας, σύμφωνα με την οποια τη συνέλαβε και την αποκεφάλισε ο ίδιος ο πατέρας της, που κεραυνοβολήθηκε απο τον ουρανό, γιατην πράξη του αυτή.
Το κείμενο, πήραμε απο το Βιβλίο: Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει – Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!