Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Νίκη ενάντια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους πέτυχε ο ιρακινός στρατός, στην πόλη Ραμάντι, δυτικά του Ιράκ, με τους πολίτες να πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση της πόλης.

Ένα 24ωρο αφότου το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι- ένα κτιριακό συγκρότημα στρατηγικής σημασίας- πέρασε στον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων, οι αντιτρομοκρατικές ιρακινές δυνάμεις ύψωσαν την ιρακινή σημαία.

«Ναι, η πόλη του Ραμάντι έχει απελευθερωθεί. Οι ιρακινές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις έχουν υψώσει την ιρακινή σημαία στο κυβερνητικό συγκρότημα στο Άνμπαρ», ανέφερε ο ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος των κοινών επιχειρήσεων, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση.

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν χτες έδαφος και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι, τη μεγαλύτερη πόλη 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου που στέγαζε παλιά την κυβέρνηση, το οποίο τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την προηγούμενη Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης. Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν η παρουσία των αμάχων, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινη ασπίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι μαχητές του Ισλαμιστές Κράτους κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

http://www.thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!