Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015


Για πόσο καιρό οι σουηδοί πολίτες θα χρησιμοποιούν ακόμη τις κορώνες τους για να κάνουν τις αγορές τους;

Η χώρα που έχει ήδη το παγκόσμιο ρεκόρ της πιο ελάχιστης χρήσης μετρητών, σύντομα θα γίνει και η πρώτη στον κόσμο, όπου τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Αναμένεται ότι θα φτάσει σ’ αυτό το σημείο σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας αποδεικνύουν ότι η χρήση μετρητών μειώνεται στο πέρασμα των ετών. Από το 2009 έως το 2014, τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται έχουν πέσει από 11,3 δις ευρώ στα 8,5 δις ευρώ.

Ο Νίκλας Άρβιντσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, έχει κάνει μια μελέτη για τη χρήση μετρητών στη σουηδική κοινωνία:

«Παλιότερα έλεγα, ότι το 2030, η Σουηδία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μετρητά. Δηλαδή τα μετρητά θα πάψουν να παίζουν κάποιο ρόλο στην κοινωνία.

Αλλά όταν βλέπω την εξέλιξη που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα από ότι είχα προβλέψει. Μπορεί να γίνει σε 10 χρόνια, ίσως και γρηγορότερα».

Οι πληρωμές που γίνονται μέσα από εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και μέσα από πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί πολύ στη Σουηδία.

Όλο και περισσότερες εμπορικές υπηρεσίες ή μαγαζιά έχουν σταματήσει να δέχονται μετρητά, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο κλοπής.

Το μόνο που ανησυχεί τους υπεύθυνους είναι πώς θα προσαρμοστούν οι πιο ηλικιωμένοι σ’ αυτή την ιστορική αλλαγή.

Οι ψηφιακές πληρωμές αναμένεται λοιπόν σύντομα να αντικαταστήσουν την παλιά μέθοδο αγοράς πραγμάτων και να περιορίσουν τους φόβους των καταναλωτών ότι θα κάποιος θα τους εξαπατήσει ηλεκτρονικά.

ΠΗΓΗ: euronews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!