Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια οι καταναλωτές που δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ
Σε επίπεδα -ρεκόρ, κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ φτάνουν πλέον οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος προς τη ΔΕΗ, ενώ τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια καταναλωτές -σε σύνολο 7 εκατομμυρίων-χρωστούν στην επιχείρηση από μικρά έως μεγάλα ποσά !

Σκεφτείτε μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό, οι καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν κοντά στα 2,5 εκατ. Αλλωστε σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, αυτήν τη στιγμή το 30% των πελατών της ΔΕΗ έχει ανεξόφλητες οφειλές στην επιχείρηση.

Αλλά εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία σε επίπεδο οφειλών. Από το καλοκαίρι και μετά τα χρέη αυξάνονται διαρκώς παρά τα γενναιόδωρα προγράμματα οφειλών που εφαρμόζει η εταιρεία ή τις εντολές αποκοπής που είναι όλο και πιο συχνές.

Χαρακτηριστικό είναι πως τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ ανέρχονταν σε 1,9 δισ. ευρώ, και πλέον κινούνται στα επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε τέσσερις μήνες αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ !

Μιλάμε δηλαδή για μια “κόκκινη ζώνη” καθώς τα χρέη είναι πλέον τόσο πολλά και από τόσο πολλές διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθούν.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει αυτό το κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών, που έχει φουσκώσει ξανά μετά την επιβολή των capital controls και τη φθινοπωρινή φορο-επιδρομή, η ΔΕΗ προχωρά το τελευταίο διάστημα σε χιλιάδες αποκοπές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ηδη το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αποκοπές και επανασυνδέσεις σε πολλές μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, από καταστήματα λιανικής και εμπορικά κέντρα, μέχρι συγκροτήματα γραφείων (π.χ, Atrina), τον Ιππόδρομο, μεγάλους και μικρότερους δήμους, μέχρι μεγάλες βιομηχανίες και κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες εξαιρούνται περίπου 600. 000 νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Παράλληλα, έπειτα από προσπάθεια ταυτοποίησης των περίπου 200.000 αγροτών που τυγχάνουν ευνοϊκού τιμολογίου, η ΔΕΗ προετοιμάζει αυξήσεις σε περίπου 30.000 δικαιούχους οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις επιστολές διασταύρωσης των στοιχείων που έχουν σταλεί.

«Γίνεται κατηγοριοποίηση. Εχουμε ξεκινήσει από τους μεγάλους οφειλέτες και προχωράμε προς τις μικρότερες οφειλές», σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, φωτογραφίζοντας ως υποψηφίους για αποκοπή ρεύματος τους επιχειρηματικούς πελάτες της μεσαίας και της χαμηλής τάσης, τους Δήμους αλλά και τα νοικοκυριά με μεγάλη κατανάλωση που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και έχουν εντοπιστεί από το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΔΕΗ.

Κατηγοριοποιώντας τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τη χαμηλή τάση, καθώς νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα οφείλουν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες οφείλουν περίπου 300 εκατ. ευρώ (μέση και υψηλή τάση), ενώ το Δημόσιο χρωστά πλέον πάνω από 250 εκατ. ευρώ καθώς εδώ και καιρό δεν πληρώνει σχεδόν καμία οφειλή του για να μπορέσει να εξωραΐζει την εικόνα στον προϋπολογισμό.

tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!