Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες επαναλειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται ότι από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, οι 70 περίπου αστυνομικοί θα επανέλθουν στους δρόμους της πόλης.

Παρόλο που η ανακοίνωση για την επανασύσταση του σώματος έχει γίνει από τον περασμένο Ιούνιο, η προμήθεια υλικού, καθώς και η οργάνωση της διοικητικής υποστήριξης έχει αποδειχθεί αρκετά χρονοβόρα. Όπως σημειώνει στο Thestival o δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κιοσέογλου, η οργάνωση έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν, καθώς η υποδομή που υπήρχε κατά την προηγούμενη λειτουργία της υπηρεσίας έχει... εξαφανιστεί. "Από τότε που βγήκε ο νόμος για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μισθοδοσία, όπως η μεταφορά κονδυλίων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Όμως, όλη η προϋπάρχουσα υποδομή, όπως αυτοκίνητα, μηχανές, ασύρματοι, στολές, δεν είναι πλέον διαθέσιμη", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κιοσέογλου, εξηγώντας παράλληλα, ότι τα οχήματα είτε αποσύρθηκαν είτε κάλυψαν άλλες ανάγκες του δήμου.

Όσον αφορά στις στολές, μετά από δύο διαγωνισμούς, εκ των οποίων ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος γιατί δεν υπήρχε προσφορά, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και έχουν ξεκινήσει να ράβονται οι στολές. "Από εκεί και πέρα πρέπει να φροντίσουμε για τη διοικητική υποστήριξη, αλλά θα είμαστε έτοιμοι στα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά το σώμα", τονίζει ο κ. Κιοσέογλου.

Προτεραιότητα ΚΟΚ, καταστήματα και παρεμπόριο

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, από τους 176 δημοτικούς αστυνομικούς που απασχολούνταν πριν, επέστρεψαν τώρα μόλις 71. Μετά από παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις, η ονομαστική δύναμη των αστυνομικών έφτασε στους 68, ενώ εάν εξαιρέσει κανείς όσους απουσιάζουν λόγω εγκυμοσύνης ή γονικών αδειών, η πραγματική δύναμη φτάνει στους 60.

"Τότε ήταν ήδη λίγοι, οπότε φανταστείτε τώρα. Η πόλη είχε ανάγκη τη δημοτική αστυνομία με όλο αυτό το χάλι και την παραβατικότητα που επικρατεί. Θα βάλουμε, φυσικά, προτεραιότητες γιατί οι αρμοδιότητες είναι 34 και δεν μπορούν να καλυφθούν όλες. Θα επικεντρωθούμε κυρίως στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να αδειάσουν τα πεζοδρόμια και τα διπλοπαρκαρισμένα", υπογραμμίζει ο Λευτέρης Κιοσέογλου.

"Το προσωπικό έχει παρουσιαστεί και ασκούμε διοικητικά καθήκοντα. Η εξάσκηση καθηκόντων της δημοτικής αστυνομίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη διάθεση στολών, εντύπων και υλικοτεχνικής υποδομής", λέει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος δημοτικών αστυνομικών Πέτρος Παπαφίλης, ενώ συμπληρώνει και εκείνος ότι τα άτομα δεν επαρκούν για τις αρμοδιότητες. Όπως ξεκαθαρίζει, η ιεράρχηση των αρμοδιοτήτων είναι ο ΚΟΚ, τα καταστήματα και το παρεμπόριο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν ο εισαγγελέας δέχεται περισσότερες καταγγελίες για άλλες παραβάσεις.

http://www.thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!