Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015


Ένα ακανθώδες φυτό, που θυμίζει κάπως το φοίνικα και το οποίο υπάρχει στη Δυτική Αφρική, θα μπορούσε να αποτελέσει τον... «καλύτερο φίλο» των κυνηγών διαμαντιών.

Κι αυτό γιατί το φυτό μεγαλώνει μόνο σε πετρώδη εδάφη, τα οποία μπορεί να περιέχουν τις πολύτιμες πέτρες που… κοσμούν τα δάχτυλα, τα χέρια και τους λαιμούς των κυριών της υψηλής κοινωνίας αυτού του πλανήτη!

Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Pandanus candelabrum.

Το φυτό ευδοκιμεί σε εδάφη που είναι πλούσια σε κιμπερλίτη, ένα τύπο πυριγενούς πετρώματος, το οποίο έχει συσχετιστεί με τα διαμάντια.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το είδος του φυτού αυτού απαντάται κυρίως στη Λιβερία και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους κυνηγούς διαμαντιών.

Ο γεωλόγος και ειδικός στα διαμάντια, Steven Shirey, από το Ινστιτούτο για την Επιστήμη Carnegie στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, σχολίασε μιλώντας στο Science ότι οι «κυνηγοί διαμαντιών θα πετούν από τη χαρά τους».

Κι άλλα φυτά είναι γνωστό ότι «δείχνουν» περιοχές όπου υπάρχουν στοιχεία, όπως ο χαλκός (γεωβοτανική), ωστόσο αυτό είναι το πρώτο είδος φυτού που είναι γνωστό ότι μεγαλώνει σε περιοχές όπου δυνητικά θα μπορούσαν να «κρύβουν» κάποιο αδαμαντωρυχείο.

Τα διαμάντια, τα οποία σχηματίζονται σε βάθος πολλών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, βγαίνουν «στο φως» διαμέσου αγωγών κιμπερλίτη.

Ο Dr Stephen Haggerty από το διεθνές πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι ήταν ο πρώτος που εντόπισε το συγκεκριμένο είδος φυτού, που αναπτυσσόταν σε αυτούς τους σπάνιους αγωγούς.

Οι αγωγοί αυτοί είναι σπάνιοι και μόνο το 10% αυτών περιέχει στην πραγματικότητα διαμάντια, με μόλις το 10% να περιέχουν διαμάντια καλής ποιότητας (και κατά συνέπεια αγοραστικής αξίας).

Το φυτό αυτό ευδοκιμεί σε περιοχές πλούσιες με μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο, στοιχεία που τα εδάφη με κιμπερλίτη έχουν σε αφθονία.

Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!