Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέλαβε άλλη μια πόλη στην επικράτεια της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η ίδια η οργάνωση και επιβεβαίωσε πηγή στις ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές επεκτείνουν την περιοχή που ελέγχουν στη χώρα, η οποία σπαράσσεται από τη σύγκρουση δύο αντίπαλων κυβερνήσεων.

Το ΙΚ, το οποίο ήδη ελέγχει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, εκμεταλλεύεται το κενό ασφαλείας στη Λιβύη, καθώς δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Νωρίτερα φέτος το ΙΚ κατέλαβε, κατά στάδια, τη Σύρτη, στις ακτές της Λιβύης στη Μεσόγειο, αρχικά θέτοντας υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτίρια και κατόπιν, τον περασμένο μήνα, το αεροδρόμιο της πόλης.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της που διένειμε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης πως έχει πλέον θέσει υπό τον έλεγχό της και την Χάρουα, ανατολικά της Σύρτης.

Πηγή στις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσε ότι οι τζιχαντιστές ελέγχουν την πόλη και πρόσθεσε πως έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες δεκάδων χριστιανών από την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, την έφοδο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Τρίπολη, επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών κοιτασμάτων, καθώς και για πολλές επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι σε διάφορες λιβυκές πόλεις.

Η οργάνωση έχει ισχυρή παρουσία στην Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη, ενώ έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις στη Βεγγάζη, το σημαντικότερο αστικό κέντρο της ανατολικής Λιβύης.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Τένι έχει μετακινηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας αφότου απώλεσε τον περασμένο Αύγουστο την Τρίπολη, που έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών της συμμαχίας Φατζρ αλ Λίμπια (“Αυγή της Λιβύης”).

Η Φατζρ αλ Λίμπια αποκατέστησε το προηγούμενο κοινοβούλιο και συνέστησε μια αντίπαλη κυβέρνηση, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

http://www.thestival.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!