Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015


Αρχές της Καμπότζης εκπαιδεύουν μία ομάδα αρουραίων, εισηγμένων από την Αφρική, για να εντοπίζουν μέσω όσφρησης νάρκες που έχουν απομείνει από τον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Οι 15 αρουραίοι, με βάρος έως και 1,2 κιλά, είχαν εισαχθεί από την Τανζανία τον Απρίλιο, με τη βοήθεια μίας βελγικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία εκπαιδεύει αρουραίους για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον Χενγκ Ρατάνα, γενικό διευθυντή του Κέντρου Ναρκαλιευτικών Ενεργειών Καμπότζης (CMAC).

«Αν οι αρουραίοι περάσουν τα τεστ, θα τους χρησιμοποιήσουμε συστηματικά, αλλιώς θα τερματίσουμε το πρόγραμμα», δήλωσε ο Ρατάνα και πρόσθεσε ότι οι αρουραίοι έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τον εντοπισμό ναρκών, καθώς και την ανίχνευση της φυματίωσης, σε διάφορες αφρικανικές χώρες, όπως η Τανζανία, η Μοζαμβίκη και η Αγκόλα.

Οι ειδικοί σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε πραγματικά ναρκοπέδια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο ένα από τα τρωκτικά έχει ήδη πεθάνει, πιθανώς λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Ο πολυετής εμφύλιος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, άφησε την ασιατική χώρα ως μία από τις πιο βομβαρδισμένες και ναρκοθετημένες χώρες του κόσμου, ενώ ο πληθυσμός ακόμα και σήμερα μαστίζεται από τη φτώχεια.

Ομάδες πυροτεχνουργών δουλεύουν συνεχώς προσπαθώντας να εντοπίσουν και να αφοπλίσουν τις νάρκες που δεν έχουν εκραγεί, οι οποίες από το 1979 έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 20.000 ανθρώπων και έχουν τραυματίσει σχεδόν 40.000.

Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, το 2014 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες 154 άνθρωποι, ενώ το προηγούμενο έτος 111.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!