Τρίτη 12 Μαΐου 2015


Ένα σκάνδαλο της Αρχαία Αιγύπτου ξεσκεπάστηκε εν έτη 2015! Μιας και οι μούμιες είχαν ιδιαίτερη ζήτηση ως αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, οι ταριχευτές φαίνεται ότι αδυνατούσαν να καλύψουν τις… καταναλωτικές ανάγκες, οπότε τύλιγαν σε γάζες ό,τι έβρισκαν!
Η αποκάλυψη έγινε από ερευνητές του Μουσείου του Μάντσεστερ και του πανεπιστημίου της ίδιας πόλης.
Από τις 800 και πλέον μούμιες που έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής με ακτινογραφίες και τομογραφίες, μόνο το ένα τρίτο περιείχε πλήρεις μούμιες.
Τα άλλα δύο τρίτα έκρυβαν άσχετα υλικά όπως λάσπη και ξυλαράκια, καθώς και υλικά που σχετίζονται με ζώα όπως φτερά και τσόφλια.
Όπως αναφέρει το BBC, h ερευνητική ομάδα, πάντως, δεν πιστεύει ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν απάτη μεγάλης κλίμακας. Το πιθανότερο είναι ότι τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονταν ειδικά για αυτόν τον σκοπό δεν επαρκούσαν για την τροφοδοσία της αγοράς και οι ταριχευτές απλά χρησιμοποιούσαν ό,τι έβρισκαν, χωρίς να το κρύβουν απαραίτητα από τον αγοραστή.
Μέχρι και 70 εκατομμύρια ζώα πρέπει να θανατώθηκαν και να μουμιοποιήθηκαν ως θρησκευτικές προσφορές στην αρχαία Αίγυπτο. Ακόμα κι έτσι, όμως, η προσφορά ήταν μικρή σε σχέση με τη ζήτηση για επικοινωνία με τους θεούς της αρχαίας Αιγύπτου, πολλοί από τους οποίους είχαν μορφές ζώων.
Ντοκιμαντέρ για το «σκάνδαλο» των μουμιοποιημένων ζώων θα προβληθεί τη Δευτέρα από την τηλεοπτική εκπομπή Horizon του BBC.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!