Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Δύο από τους μεγαλύτερους Ομίλους στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της Μεβγάλ, η οποία παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφερόντος.

Η πρώτη είναι η Vivartia η οποία μάλιστα είχε υπογράψει προσύμφωνο για την εξαγορά της, όμως η συμφωνία ουδέποτε προχώρησε και οι δύο πλευρές θα έρθουν αντιμέτωπες για την επίλυση της διαφοράς τους, στα δικαστήρια.
Ενδιαφέρον όμως για την εξαγορά της, έδειξε και η Τυράς, η οποία δέχθηκε πρόταση από το αμερικάνικο fund Bain Capital να εξαγοράσουν από κοινού τη ΜΕΒΓΑΛ, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς της από την Vivartia.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε και αυτό το deal δεν προχώρησε.
Το 2013 το σύνολο των υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ ανερχόταν σε 125,66 εκατ. ευρώ, με περίπου 112 εκατ. ευρώ να αποτελούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στη λήξη της χρήσης ήταν 1,1 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες του ομίλου Τυράς, οι Αδερφοί Σαράντη, πρότειναν στις 10 Νοεμβρίου σε τρία υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της MIG να εξαγοράσουν τη Δέλτα (εταιρεία της Vivartia) έναντι 200 εκατ. ευρώ. Η πρόταση -η οποία πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τη MIG- απορρίφθηκε, καθώς, σύμφωνα με τους αδερφούς Σαράντη, τα στελέχη της MIG υποστήριξαν ότι είναι χαμηλό το τίμημα και ότι η εταιρεία αξίζει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα.
Εντονη κινητικότητα από την Τυράς

Σήμερα ο όμιλος Τυράς, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, δραστηριοποιείται στην αγορά των γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο) και των χυμών, διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες, την Τυράς στα Τρίκαλα, την Όλυμπος στη Λάρισα, τη Ροδόπη στην Ξάνθη, την FLB στη Ρουμανία και την TYRBUL στη Βουλγαρία και δύο εμπορικές εταιρείες σε Ιταλία και Γερμανία. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, ελέγχει μερίδιο 20% στην αγορά γάλακτος κατέχοντας τον στη 2η θέση στον κλάδο, μερίδιο 12% στο στραγγιστό γιαούρτι που τον κατατάσσει στη 2η θέση και την 3η στο σύνολο της αγοράς γιαουρτιού, μερίδιο 22% στους χυμούς κατέχοντας τη 2η και μερίδιο 5% στα τυριά κατέχοντας την 3η θέση. Ο όμιλος την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 212 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη πενταετία έχει προϋπολογίσει νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ.

Αναμένεται αύξηση πωλήσεων φέτος

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του μεγεθών, ο τζίρος του από 123 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004 ανήλθε πέρυσι στα 295 εκατ. ευρώ, εφέτος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 315 εκατ., ενώ ο στόχος για το 2019 είναι να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα καθαρά προ φόρων κέρδη από 12 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθαν πέρυσι στα 22 εκατ. ευρώ, αν και το 2012 εμφάνισαν ζημίες 4 εκατ. Τη χρονιά εκείνη η Τυράς προχώρησε σε μείωση μισθών 10% στο προσωπικό της στην Ελλάδα. Μείωση που, όπως είπε η διοίκησή της, πλέον έχει αρχίσει να υποκαθιστά με bonus και νέες αυξήσεις 3% εφέτος. Συνολικά στη δεκαετία 75 εκατ. καθαρά κέρδη μετά φόρων μεταφέρθηκαν σε αποθεματικά κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης αυτής, ενώ σήμερα ο όμιλος έχει καθαρή θέση κοντά στα 140 εκατ. Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι εξαγωγές του ομίλου οι οποίες από 12 εκατ. ευρώ το 2004 ανήλθαν πέρυσι στα 86 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι τα 100 εκατ. ευρώ εφέτος και τα 150 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

http://www.seleo.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!