Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Κάθε φορά μετά από μια εορταστική περίοδο (Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ) προσπαθούμε να χάσουμε τα κιλά που ενδεχομένως πήραμε με τις παρασπονδίες που χαρακτηρίζουν τη διατροφή των ημερών αυτών.

Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν κάποια δίαιτα μετά τις γιορτές. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας τρόπος να συνεχίσουν την δίαιτα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον μεταβολισμό τους και κάνοντας την όλη διαδικασία πιο εύκολη.

Σύμφωνα με την Jillian Guinta, καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας και Φυσικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Seton Hall στις ΗΠΑ, σε κάθε δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείται πιστά ο κανόνας 90-10.

Ο κανόνας 90-10 σημαίνει ότι το 90% των εβδομαδιαίων γευμάτων πρέπει να είναι πολύ υγιεινές επιλογές που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της δίαιτας και το 10% πρέπει να είναι "ελεύθερα γεύματα", όπου το άτομο μπορεί να καταναλώσει ό,τι επιθυμεί περισσότερο.

Προσοχή: Ο κανόνας αφορά γεύματα και όχι ολόκληρες ημέρες. Κατά μέσο όρο, ο κανόνας 90-10 σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να έχει 3-4 "ελεύθερα γεύματα" μέσα στην εβδομάδα, όπου μπορεί να φάει κάτι γλυκό ή αλμυρό που κατά τ' άλλα η δίαιτά του το απαγορεύει.

Η Jillian Guinta εξηγεί ότι ο κανόνας 90-10 βασίζεται στην ψυχολογική επιβράβευση του ατόμου για την προσπάθεια που κάνει να χάσει σωματικό βάρος. Χωρίς τέτοιου είδους μικρές επιβραβεύσεις, είναι δύσκολο να συνεχίσει πιστά τη δίαιτα.

Υπάρχει όμως και η επιστημονική προσέγγιση για τον κανόνα 90-10. Όλα ξεκινούν με την λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του λίπους, επηρεάζοντας την όρεξη και την ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού. Η διαρκής δίαιτα θα οδηγήσει τελικά σε θερμιδικά ελλείμματα που μειώνουν κατακόρυφα τα επίπεδα ενέργειας. Μια "θερμιδική βόμβα" που σκάει 3-4 φορές την εβδομάδα στον οργανισμό θα βοηθήσει το άτομο να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας που χρειάζεται για να συνεχίσει να κάνει δίαιτα και να ασκείται.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!