Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015



Πολύχρωμη είναι η κινηματογραφική παλέτα αυτής της εβδομάδας, με επιστημονική φαντασία, έγκλημα, δράση, πόλεμο, έρωτα, ηθικά διλήμματα, ένοχα μυστικά, φόβο και τη συνέχεια μιας επιτυχημένης «ηλικιωμένης» κωμωδίας να δίνει μια τρυφερή νότα αισιοδοξίας.

«Chappie»

Ο Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης Νιλ Μπλόμκαμπ εμπνέεται από τη μικρού μήκους ταινία του, «Tetra vaal», και δημιουργεί μια τρυφερή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Σιγκούρνι Γουίβερ και τους Χιου Τζάκμαν, Σάρλτο Κόπλεϊ, Ντεβ Πατέλ, και τη μουσική επένδυση του - επίσης βραβευμένου με Όσκαρ - Χανς Ζίμερ. Η ταινία μάς μεταφέρει στο κοντινό μέλλον, όπου την πάταξη του εγκλήματος και τη διατήρηση της τάξης έχουν αναλάβει να επιβάλλουν με ωμό τρόπο αστυνομικοί - ρομπότ. Όμως, ένας από αυτούς αποκτά την ικανότητα να σκέφτεται και να νιώθει.

«Σκοπός μας ήταν να πάρουμε κάτι μη ανθρώπινο, όπως ένα ρομπότ και, ειδικά, έναν αστυνομικό - ρομπότ, και να του δώσουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συναισθήματα. Εκεί ακριβώς, βρίσκεται η αντίφαση: ένας αστυνομικός - ρομπότ, ξαφνικά, ευαισθητοποιείται και αποκτά ηθική και συνείδηση, έννοιες με τις οποίες είναι συνυφασμένη η ανθρώπινη φύση» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Η απαγωγή του κ. Heineken»

Βασισμένο στο βιβλίο του Πίτερ Ρ. Ντε Βρις, «The Heineken Case», ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο με τον Γουίλιαμ Μπρούκφιλντ, το δράμα τού Ντάνιελ Άφρεντσον μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια πραγματική ιστορία, η οποία ζωντανεύει από τον - βραβευμένο με Όσκαρ -  Άντονι Χόπκινς και τους Τζιμ Στέρτζες, Σαμ Γουόρθινγκτον, Ράιαν Κουάντεν, Τόμας Κόκερελ και Μαρκ Βαν Γιούεν. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το 1983, όταν μια ομάδα παιδικών φίλων απήγαγε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, τον κληρονόμο της αυτοκρατορίας της μπύρας Heineken. Η σοκαριστική απαγωγή έγινε υπό την απειλή όπλων, στο φως της μέρας, στο Άμστερνταμ. Ήταν το έγκλημα τού αιώνα και είχε ως αποτέλεσμα να καταβληθούν τα μεγαλύτερα λύτρα για την απαγωγή ενός ατόμου. Ήταν το τέλειο έγκλημα, μέχρι...

«Σε θέση βολής»

Οι - βραβευμένοι με Όσκαρ - Σον Πεν και Χαβιέ Μπαρδέμ, πλαισιωμένοι από τους Ίντρις Έλμπα, Μαρκ Ρίλανς, Ρέι Γουίνστοουν, Μελίνα Μάθιους και Τζασμίν Τρίνκα, ξετυλίγουν την ιστορία ενός απόστρατου των Ειδικών Δυνάμεων, που υποφέρει από μετατραυματικό στρες και προσπαθεί να ξαναβρεί τον έρωτα της ζωής του, αφού κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, για να καθαρίσει το όνομά του, στην αστυνομική ταινία του Πιέρ Μορέλ που βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Ζαν - Πατρίκ Μανσέ.

«Μακριά από τους ανθρώπους»

Ο Νταβίντ Ελχόφεν μεταφέρει στον κινηματογράφο το διήγημα του Αλμπέρ Καμύ, «Η φιλοξενία», από τη συλλογή «Η εξορία και το βασίλειο», συνθέτοντας ένα δράμα, που συνοδεύεται από τη μουσική των Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις, με τη συνεργασία του Ψαραντώνη σε δύο κομμάτια. Οι Βίγκο Μόρτενσεν και Ρεντά Κατέμπ μάς ταξιδεύουν στην Αλγερία του 1954, στην καρδιά του χειμώνα, σε ένα απομονωμένο χωριό, όταν ξεκινά ο αντιαποικιακός αγώνας ενάντια στους Γάλλους. Δύο άνθρωποι, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν τις απέραντες πεδιάδες της ενδοχώρας. Κυνηγημένοι, επαναστατούν και έρχονται αντιμέτωποι με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και την παράλογη βία, αλλά και με τα προσωπικά τους ηθικά διλήμματα.

«1.000 φορές καληνύχτα»

Στο δράμα του Νορβηγού σκηνοθέτη Έρικ Πόουπ, με τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Ζιλιέτ Μπινός και τους Νικολάι Κόστερ - Βαλντάου και Μαρία Ντόιλ Κένεντι, μία δημοφιλής φωτογράφος εμπόλεμων σκηνών τραυματίζεται σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Ο άνδρας της και οι κόρες της δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον φόβο και την αγωνία για τη ζωή της και τη βάζουν να διαλέξει μεταξύ τής δουλειάς και της οικογένειάς της.

«Το πέρασμα»

Με διακρίσεις στα βαλκανικά Φεστιβάλ της Σόφιας και της Βαρσοβίας, το δράμα του Βούλγαρου σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ διαδραματίζεται σε ένα φτωχικό χωριό της Βουλγαρίας, όπου ένας άνδρας, ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του, τη δουλειά του και την εμπιστοσύνη του γιου του, πρέπει να πληρώσει και να βρει συγχώρεση για μια μεγάλη αμαρτία, που διέπραξε 25 χρόνια πριν.

«Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ 2»

Η κωμωδία του Τζον Μάντεν αποτελεί συνέχεια της ταινίας του 2012, η οποία έκανε τη μεγάλη κινηματογραφική έκπληξη, κατακτώντας εκατομμύρια θεατές με την ιστορία επτά Βρετανών συνταξιούχων, που ταξίδεψαν στην Ινδία, για να επενδύσουν το εισόδημά τους σε ένα νέο τοπικό ξενοδοχείο «για ηλικιωμένους και όμορφους». Αυτήν τη φορά, οι - βραβευμένες με Όσκαρ - Τζούντι Ντεντς και  Μάγκι Σμιθ και οι Μπιλ Νάι, Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντεβ Πάτελ, Τίνα Ντεσάι, Τάμσιν Γκρέιγκ και Ντέιβιντ Στράθερν ονειρεύονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και ανακαλύπτουν το ιδανικό μέρος για τα σχέδιά τους.

«Παραμονεύοντας»
Το αγγλόφωνο ψυχολογικό θρίλερ του Βασίλη Κατσίκη - με τους Τες Σπέντζος, Πίτερ Γκέραλντ και Άρις Άθαν - διαδραματίζεται στην Ελλάδα του σήμερα, όπου μια γυναίκα, σύζυγος και κόρη μεγαλογιατρών, είναι μόνη στην απομονωμένη βίλα της, όταν κάποιος εισβάλλει μέσα. Κυνηγημένη από τον περίεργο και βίαιο εισβολέα, ζει τον απόλυτο τρόμο και έρχεται αντιμέτωπη με όσα ήξερε για τη ζωή της μέχρι τότε.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιώ τους κώδικες τού ψυχολογικού θρίλερ, για να πω την ιστορία μου. Βάζω τη χώρα σε κατάρρευση (δεν είναι και τόσο φανταστικό) και όλοι οι ήρωες είναι μπλεγμένοι με κάποιον τρόπο, ή θύτες ή θύματα, σε αυτό που συμβαίνει. Το πρώτο σχόλιο, που θέλω να κάνω, είναι πως, αν δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου, τότε κάποιοι άλλοι θα σου την κάνουν κόλαση! Και το τελευταίο και πιο σημαντικό σχόλιο είναι το θέμα της μνήμης! Όπως η ηρωίδα στην ταινία κάνει μεγάλο αγώνα να ξαναβρεί τη χαμένη μνήμη της, έτσι και ένας ολόκληρος λαός πρέπει να αγωνιστεί, για να μη χάσει τη δική του Ιστορική Μνήμη!».
naftemporiki.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!