Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Όλα έτοιμα για την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου. Το μικρό αδελφάκι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου μετρά 17 χρόνια ζωής και μόνο μικρό δεν είναι, καθώς κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον.

Το Φεστιβάλ ξεκινά με μία... Επιχείρηση χιπ χοπ. Το ντοκιμαντέρ του Μπριν Έβανς αφηγείται την περιπέτεια μιας ομάδας ηλικιωμένων χορευτών που προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ στο Λας Βέγκας.

Φέτος την τιμητική τους έχουν οι ελληνικές ταινίες. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τον Φασισμό (με τίτλο Φασισμός Α.Ε.), καθώς και τα νέα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου (Agora - Από τη Δημοκρατία στις Αγορές) και του Στέλιου Κούλογλου. Ο τελευταίος, στο ντοκιμαντέρ Απόδραση από την Αμοργό ασχολείται με τη συνωμοσία που οργανώθηκε το 1969 με στόχο την απόδραση του εξόριστου πρώην υπουργού Γεώργιου Μυλωνά από την Αμοργό.

Ο Φίλιππος Κουτσάφτης, σκηνοθέτης της Αγέλαστου Πέτρας, σκηνοθετεί το Αρκαδία Χαίρε, ένα οδοιπορικό στην Αρκαδία.

Το Ψ της Καλλιόπης Λεγάκη περιλαμβάνει εξομολογήσεις ατόμων που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες, ενώ ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμμαγιώλης στο Μιλάντ, Ο Πλανήτης Μου καταγράφει τον αγώνα μιας οικογένειας μεταναστών.

Η Πάολα Ρεβενιώτη καταγράφει στα Καλιαρντά την ιστορία της κρυφής γλώσσας των ομοφυλόφιλων της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980.

Στην Αρχαιολόγο, ο Κίμωνας Τσακίρης παρακολουθεί της προσπάθειες μιας δραστήριας αρχαιολόγου στη δυτική Μακεδονία να σώσει τα ευρήματα ενός μεγάλου αρχαιολογικού χώρου.

Ο βραβευμένος για το Λάμπουν στο Σκοτάδι Παναγιώτης Ευαγγελίδης επιστρέφει με το La Vida Pura, στο οποίο καταγράφει την καθημερινότητα ενός 25χρονου πορνοστάρ στη Βαρκελώνη.

Από το Βερολίνο έρχεται το Εξωτικά, Ερωτικά κτλ. της Ευαγγελίας Κρανιώτη, στο οποίο ιερόδουλες από λιμάνια του κόσμου αφηγούνται τις ερωτικές τους ιστορίες με ναυτικούς.

Στο Αλάτι της Γης των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο εστιάζει στη ζωή και το έργο του καταξιωμένου βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο (ο γιος του συνυπογράφει τη σκηνοθεσία) και μέσα από εντυπωσιακά πλάνα συνθέτει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου, με όλες τις αντιφάσεις της.

Στο The Look of Silence, ο Τζόσουα Οπενχάιμερ ασχολείται (όπως και στο The Act of Killing) με τη γενοκτονία στην Ινδονησία. Αυτή τη φορά αφηγείται την ιστορία όχι από την πλευρά του θύτη, αλλά του θύματος.

Με την ιστορία της οικογένειας Χέμινγουεϊ ασχολείται η Μάρμπαρα Κοπλ στο ντοκιμαντέρ Running From Crazy. Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκεται η εγγονή του συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Μάριελ που προσπαθεί να ξεφύγει από την κληρονομιά που στοιχειώνει την οικογένειά της.

Λίγο πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέρνει ένα ντοκιμαντέρ για το ντοκιμαντέρ. Ο Αντρέ Σίνγκερ στο Night Will Fall περιγράφει την ανακάλυψη αυτού του σπουδαίου ντοκουμέντου.

in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!