Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015


Μπορεί τον τελευταίο 1,5 μήνα αρκετοί καταθέτες φοβούμενοι το έντονο πολιτικό κλίμα να απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, ωστόσο το δείγμα δεν είναι ανησυχητικό.
Κάτι τέτοιο πιστοποίησε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά και παράγοντες των τραπεζών. Έχει σημασία, πάντως, με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στον κόσμο πού ακριβώς τοποθετούν τα χρήματά τους οι άνθρωποι που επιλέγουν να τα αποσύρουν. Διότι η παλιά πρακτική του… σεντουκιού ή του μαξιλαριού πλέον δεν υφίσταται.
Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Καθημερινή, οι εναλλακτικές λύσεις που επιλέγουν οι Έλληνες επενδυτές μέσα από τα private banking των τραπεζών, αλλά και των πιστοποιημένων συμβούλων διαχείρισης περιουσίας σε ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, αφορούν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, καθώς και αρκετά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που είναι τοποθετημένα σε αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Χρυσός και άργυρος
Το τελευταίο διάστημα σημαντική ζήτηση εμφανίζεται στα συμβόλαια παραγώγων του χρυσού και του αργύρου, μετά βέβαια και την ισχυρή πτώση που καταγράφει το ευρώ αλλά κυρίως τα συμβόλαια παραγώγων του πετρελαίου. Υπάρχουν, δε, και πάρα πολλοί επενδυτές που με τη βοήθεια διεθνών ηλεκτρονικών πλατφορμών να τοποθετήσουν τα μετρητά του σε μετοχές διεθνών ομίλων που διακρίνονται από χαμηλό δανεισμό και ισχυρές ταμειακές ροές. Ακόμη μεγάλη ζήτηση εμφανίζουν και τα συμβόλαια για εμπορεύματα τροφίμων, μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες οικονομίες (π.χ. Μεξικό, Κίνα, Λατινική Αμερική).
Μετρητά και όχι προθεσμιακοί
Λόγω της αστάθειας που έχει προκληθεί από την προεκλογική περίοδο οι περισσότεροι επιλέγουν τα μετρητά και όχι τους προθεσμιακούς λογαριασμούς, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα τρίμηνα. Οπως δηλώνουν στην «Κ» στελέχη από εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακές αλλά και dealing rooms των εγχωρίων τραπεζών, «το 2015 θα έχει διακυμάνσεις και πολλές εκπλήξεις, ωστόσο, όπως συνέβη και την τελευταία διετία 2013-2014, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επιστρέφουν στις σταθερές αξίες, δηλαδή στην αξία των fundamentals, των θεμελιωδών μεγεθών των επιχειρήσεων που διακρίνονται για τη συνετή διαχείριση, την παραγωγή πλούτου, τον χαμηλό δανεισμό και τις σταθερές ταμειακές ροές».
Σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών στελεχών, σε όλα τα είδη χαρτοφυλακίων η επενδυτική προτεραιότητα δίνεται κυρίως σε ομόλογα κρατών (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία) και σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό, η Κίνα, αλλά και χώρες της Αν. Ευρώπης.
Ποιοι θα διακριθούν
Οι περισσότεροι διαχειριστές συμφωνούν ότι το 2015 θα διακριθούν και όσες επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη εκδίδουν εταιρικά ομόλογα, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις σε όσους επενδυτές επιλέξουν να τοποθετηθούν σ’ αυτήν την κατηγορία των επενδύσεων. Αναμένεται τη φετινή χρονιά να υπάρξουν αρκετές εισηγμένες που θα επιστρέψουν ξανά σε κερδοφόρο πορεία έπειτα από έξι χρόνια ζημιογόνων χρήσεων λόγω της ύφεσης. Οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των μετάλλων και της ενέργειας μονοπωλούν τις επιλογές των διαχειριστών για τη νέα οικονομική χρήση.
Οπως τονίζουν στο σύνολό τους οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι εναλλακτικές μορφές επένδυσης και το 2015 θα ακολουθήσουν την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Οσο πιο γρήγορα καταφέρει η χώρα μας να εισέλθει σε ομαλή πορεία μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές τόσο καλύτερες θα είναι οι εναλλακτικές αποδόσεις, αφού η Ελλάδα συγκεντρώνει πάλι υψηλό πολιτικό ρίσκο.
Το μείζον θέμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια από τους επενδυτές μέσω των εταιρικών τους ομολόγων είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 12% και 13%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η δανειοδότηση μέσω τραπεζών είναι απαγορευτική. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διακόψει προ πολλού τις δανειοδοτήσεις, οι εγγυητικές τους για τις συναλλαγές τους εκτός συνόρων δεν έχουν αντίκρισμα, ενώ και οι ξένες τράπεζες αρνούνται να τους ανοίξουν ροές χρηματοδότησης αφού επανήλθε εκ νέου το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.
aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!