Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015 (η τρόικα το ανεβάζει έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ) βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ακόμη και την καθολική εφαρμογή του νέου μισθολογίου από 1.1.2015.
Ζητούμενο τα περίπου 200 εκατ. ευρώ της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς για 66.000 δημοσίους υπαλλήλους που η τρόικα (σ.σ. κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ) επιμένει να τα βάζει στο τραπέζι. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν έτοιμος να εφαρμόσει αυτό το μέτρο αλλά σκόνταψε στην κατηγορηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αν και το συγκυβερνών κόμμα συνεχίζει να αντιδρά κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να διασωθούν μισθοί και συντάξεις οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, να θυσιαστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Δημοσιονομικό όφελος μόνο από την «προσωπική διαφορά»
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και η μόνη εξοικονόμηση που προκύπτει είναι από την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς». Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περικόψει την «προσωπική διαφορά» των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από 1.1.2015 αλλά το «κέρδος» από αυτό είναι κάτι λίγο παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. συνολικά το ετήσιο κόστος της «προσωπικής διαφοράς» για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών είναι περί τα 110 εκατ. ευρώ).
Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο από 1.1.2015 θα λαμβάνουν μειωμένο μισθό (684 ευρώ από 780 ευρώ) αλλά καθώς οι νέες προσλήψεις μόνιμων είναι ελάχιστες το δημοσιονομικό όφελος είναι σχεδόν μηδενικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!