Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η καλή φυσική κατάσταση στην δεκαετία των 20’ μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο στη μέση ηλικία , σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology. Η αερόβια άσκηση - όπως το τρέξιμο , το κολύμπι και η ποδηλασία – φάνηκε ότι βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου και την μνήμη έως και 20 χρόνια μετά .
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολι, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Δρ Ντέιβιντ Τζέικομπς, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 25 χρόνια, μια ομάδα 2.750 ανδρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής υγείας των εθελοντών, αρχικά, ενώ ανά τακτά χρονικά διάστημα τους υπέβαλλαν συνολικά σε επτά διαδοχικούς ελέγχους νοητικής λειτουργίας.
Η καρδιοαναπνευστική κατάσταση είναι δείκτης του πόσο καλά το σώμα μεταφέρει οξυγόνο στους μυς και πόσο καλά οι μυς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το οξυγόνο κατά την άσκηση.
Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρεχαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο διάδρομο, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων 25 χρόνια μετά , ακόμη και μετά την προσαρμογή παραγόντων όπως το κάπνισμα , ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη .
"Όλο και περισσότερες μελέτες τεκμηριώνουν ότι, η καλή σχέση καρδιάς - εγκεφάλου αρχίζει από πολύ νωρίς στη ζωή. Η νέα μελέτη μπορεί λοιπόν να βοηθήσει στον εντοπισμό των ανθρώπων με πρώιμη άνοια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Τζέικομπς, και προσέθεσε ότι "με αυτή την μελέτη υπενθυμίζουμε στους νέους ενήλικες , τα οφέλη της καρδιαγγειακής άσκησης όπως το τρέξιμο , η κολύμβηση και η ποδηλασία στην υγεία του εγκεφάλου ". 
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!