Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Με ανοικτή επιστολή πρών δημοτική αστυνομικός η οποία είναι έγκυος, καταδικάζει την αδιαφορία των εμπλεκόμενων φορέων να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπίζει καθότι λόγω της κύησης δεν δύναται να συμμετάσχει στις υγειονομικές και ...
ψυχοτεχνικές δοκιμασάσιες που απαιτούνται για να ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως η ίδια σημειώνει, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις εγκυμονούσες.

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή της εγκυμονούσας πρώην δημοτικής αστυνόμου η οποία δημοσιεύθηκε στο dimastin.blogspot.gr:

''Η μητρότητα, λένε πως προστατεύεται από όλους, ανθρώπους και νομοθεσία και αυτό λένε ότι ισχύει και στο εργατικό δίκαιο. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η οποιαδήποτε καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της είτε κατά την περίοδο που εκείνη κυοφορεί, είτε εντός 18 μηνών μετά τον τοκετό, καθίσταται παράνομη και παντελώς άκυρη.

Φαίνεται πως και αυτό πάει να καταστρατηγηθεί στην περίπτωση των εγκύων συναδέλφων της πρώην Δημοτικής Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως είναι γνωστό, στις 10 Φεβρουαρίου οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί άρχισαν να προσέρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν στις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές δοκιμασίες προκειμένου να ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία. 
Καμία πρόβλεψη για τις εγκυμονούσες στις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι οποίες σε όποια κατάσταση υγείας κι αν βρίσκονται (επιπλοκές, πρόωρη γέννα, γέννα) είναι υποχρεωμένες να παρουσιαστούν και να περατώσουν τις εξετάσεις ακόμα κι αν έρχονται από πόλεις της επαρχίας και αναγκάζονται να κάνουν ταξίδι και να παραμείνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επί 3 ημέρες.
Προσερχόμενες λοιπόν, αρχίζουν την διαδικασία μαζί με τους συναδέλφους τους με τις ψυχοτεχνικές διαδικασίες και την συνέντευξη την πρώτη ημέρα. Την δεύτερη ημέρα συνεχίζουν με τις υγειονομικές δοκιμασίες, όπου χρειάζεται να έχουν μαζί τους τις απαραίτητες εξετάσεις που ζητούσαν οι οδηγίες, εξέταση αίματος, ούρων, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα. Η έκθεση στην ακτινοβολία-ραδιενέργεια που εκπέμπει ο ακτινογράφος βλάπτει ανεπανόρθωτα το έμβρυο και την ανάπτυξή του, κι έτσι καμία γυναίκα που θέλει να λέγεται μάνα δεν θα το έκανε αυτό στο παιδί της.
Οι υποψήφιες λοιπόν αυτές δεν προσκομίζουν την ακτινογραφία και επισυνάπτουν βεβαίωση ότι απαγορεύεται να εκτεθούν στην συγκεκριμένη ακτινοβολία πιστεύοντας ότι είναι καλυμμένες για την περάτωση των δοκιμασιών. Έτσι, συνεχίζουν τις εξετάσεις τους και τις βλέπει παθολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, ΩΡΛ.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Την Τρίτη μέρα όμως μετά από όλα αυτά προσέρχονται στον τελικό έλεγχο των εξετάσεων από την Υγειονομική Επιτροπή, η οποία τους λέει ότι δεν μπορούν να τις κρίνουν ικανές για την ένταξη στην ΕΛΑΣ λόγω έλλειψης της ακτινογραφίας, ακόμα κι αν έχουν περάσει όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις! Αν προσκομίσουν την ακτινογραφία λένε μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα περάσουν τις δοκιμασίες αλλιώς θα μείνουν με αναβολή μέχρι να γεννήσουν εκτός διαδικασίας! Κατ επέκταση σ αυτή την περίπτωση τα ονόματά τους δεν θα σταλούν στον ΑΣΕΠ για να γίνει η μετάταξή τους!
Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια από τη στιγμή που σε δύο μήνες λήγει η διαθεσιμότητά τους και απολύονται; Ότι πρέπει να βλάψουν το παιδί τους για να έχουν δουλειά; Θέλουμε να πιστεύουμε ως Έλληνες πολίτες πως όχι. Μήπως είναι ένας έμμεσος τρόπος επιπλέον απολύσεων; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Και μάλιστα όχι από μια μερίδα γυναικών που βρίσκονται σε τόσο κρίσιμη σωματική και συναισθηματική κατάσταση. Γιατί είπαμε ότι η μητρότητα προστατεύεται διεθνώς. Θέλουμε να πιστεύουμε.

Ε. Π. , πρώην Δημοτική Αστυνομικός, εγκυμονούσα''
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!