Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ένας σημαντικός παράγοντας για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς γερνάτε, είναι να γνωρίζετε το σώμα σας και αυτά που προσπαθεί να σας "πει".

Τις περισσότερες φορές, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάποιο μικροπρόβλημα στην υγεία μας, το αγνοούμε και αφήνουμε τον χρόνο να το "γιατρέψει". Και όντως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Ορισμένες φορές, ωστόσο, πρέπει να μην αγνοήσουμε την κατάσταση και να σπεύσουμε να τη διορθώσουμε, επειδή βλάπτει τον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα και επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία γήρανσης.

Δείτε 6 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε, αν θέλετε το σώμα σας να γερνάει ομαλά και χωρίς προβλήματα:

Πονόδοντοι και αιμορραγία των ούλων

Η στοματική υγιεινή είναι μια σημαντική πτυχή της ομαλής γήρανσης. Αν φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας καλά, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πονόδοντους, μπορεί να είναι ένα σημάδι διαβήτη, υπέρτασης ή στηθάγχης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιμορραγία και η φλεγμονή των ούλων μπορεί ακόμη και να είναι σημάδι λευχαιμίας.

Φαγούρα στα αυτιά ή/και το λαιμό

Είναι δυνατόν αυτά τα συμπτώματα να είναι σημάδι ανώμαλης ανάπτυξης του μύκητα Candida. Κανονικά, ο μύκητας αυτός ζει κυρίως στο στομάχι και μάλιστα συμβάλλει στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Αλλά αν καταναλώνετε πολύ λευκή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσετε την υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα, ο οποίος διαπερνάει πλέον τα εντερικά τοιχώματα και απελευθερώνει τοξίνες στο αίμα σας.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα δεν σχετίζεται πάντα με τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν παίρνετε αρκετές ίνες στη διατροφή σας, οι οποίες έχουν αντιγηραντική δράση. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι άλλων παθήσεων, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η κατάθλιψη, η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μυϊκή αδυναμία

Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης είναι απαραίτητη για να έχετε καλά γηρατειά. Αν διαπιστώνετε ότι αρχίζετε να έχετε προβλήματα αδυναμίας και αστάθειας, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12. Πολλά από τα άλλα συμπτώματα αυτής της ανεπάρκειας συχνά περνούν απαρατήρητα ή παρερμηνεύονται ως φυσιολογικές παρενέργειες της γήρανσης. Τέτοια συμπτώματα είναι η κόπωση, η κατάθλιψη, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, το μυρμήγκιασμα στα χέρια ή/και τα πόδια και η σταδιακή απώλεια της μνήμης. Η παρατεταμένη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρολογικές παθήσεις ή/και ασθένειες στο αίμα.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους πρέπει να σας ανησυχήσει μόνο στην περίπτωση που συμβεί ξαφνικά, δραστικά και χωρίς προσπάθεια. Η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια ένδειξη διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn, του διαβήτη, του καρκίνου, της κατάθλιψης, της νόσου του Πάρκινσον ή κάποιας λοίμωξης.

Αραίωση μαλλιών

Η αραίωση των μαλλιών είναι φυσικά αναμενόμενη με το πέρασμα των χρόνων, αλλά αν παρατηρήσετε ότι οι τρίχες σας σπάνε ευκολότερα από το κανονικό, μπορεί να έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή σας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές παθήσεις μακροπρόθεσμα.

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!